Wpis z mikrobloga

co może być powodem mikropęknięć spawając detal 15x20mm z blachy alu 3mm do tej samej grubości konstrukcji jak na obrazku (L=~1500/6000mm)? 4 krótkie spoinki licząc obie strony na 1 detal doczołowo zaczynając od krawędzi blach. spoina wychodzi prawidłowa szara, błyszcząca nie jest biała co by świadczyło o przegrzaniu, 0 syfu. prąd na ten detal ok 65-70A (długie spoiny spawam przy 110-120A na blachach 3mm) nie zdarza się to zawsze ale raz na kilka sztuk widać pęknięcie grubości włosa od krawędzi blachy na długości 5-10mm, drut 5356
#pracaspawaczamnieprzeistacza
hanys1dwa3 - co może być powodem mikropęknięć spawając detal 15x20mm z blachy alu 3mm...

źródło: comment_MEj0zYvRuJIX7LrmHTrUabVwvlCQCacC.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Silvervend: @pagenafein: dziś używałem AlSi5, nie lubię tego drutu bo trzeba bardziej uważać przy podawaniu ale znacznie mniej sztuk pękało niż po spawaniu drutem AlMg który sprawdzał się dobrze jak dotąd. problem pewnie tkwi w rozmiarach tego detalu, na zdjęciu nie wygląda na przegrzany ale przy tych 65A już po zajarzeniu łuku k-------o płynie
  • Odpowiedz
@hanys1dwa3: Bo to aluminium. Zmniejsz trochę prąd, a jak spawasz z pedałem to nie dobijaj do końca, czyść materiał przed spawaniem, spróbuj większej dyszy, więcej gazu i podkładu, jak do tej pory nie używasz. Zmieniaj po jednej rzeczy, żeby trafić w problem.
  • Odpowiedz
@Silvervend: tzn źle napisałem xD materiał nie stanie się biały ale spoiny. zamiast pedału przełączam na przycisku jak trzeba 40-70A bo te 70A to jest minimum do innych styków a nie chce mi sie co chwile zmieniać
  • Odpowiedz