Wpis z mikrobloga

@GaHee: W sumie to robiłem ostatni raz w Quick zaraz, jak wyszło. I trzeba było swoje kontrolki wtedy robić z kółek i kwadratów. A ja chcę, żeby mój program wyglądał dobrze, a nie jak strona internetowa zrobiona w Paincie :) A odpowiedź na moje pytanie? Dużo kodu logiki da się dzielić? Wpuszczają w ogóle Quick na te wszystkie sklepy?
  • Odpowiedz
@RedWizard: Raczej, to może nie jest kod wzorcowy, bo żadnym programistą nie jestem, ale coś w stylu mvvm idzie zrobić(no, praktycznie to jest mvvm). Poza tym większość kontrolek jest już porobiona. Masz dwa style Material Design i ten windowsowy styl(metro coś bla bla bla).

Tutaj jakiś projekt co robiłem na uczelnię(trochę śmietnik, przepraszam): https://github.com/msciborski/BookingTest
  • Odpowiedz
@GaHee: Fakt, tam normalnie sloty i sygnały w Quick działają, czyli można faktycznie ten sam kod dołączać tam i tu. Zobaczę sobie jeszcze jak to się ma do modeli list, drzew i tabelek, bo jakby to się dało użyć i w quick i w widgets, to nie usnę przez całą noc z podniecenia :D

• Odpowiedz
@RedWizard: Nie zagłębiałem się, aż tak w tą technologię. Więc musiałbyś samemu sobie sprawdzić. Ale można bindować QList do ComboBoxów, można też chyba do treeview.
  • Odpowiedz
@GaHee: Ja nie robiłem właściwie nic w Qt. Zrobiłem kiedyś tutorial do Qt1, potem do Qt2, potem do Qt4. Kiedyś jakiś mały projekcick w Quick w Qt4 w korpo i jakieś dłubanie po godzinach w KDE1, bo mnie kiedyś nostalgia wzięła i mam u siebie na GitHubie KDE1, które się kompiluje na nowych Linuksach i nawet - o dziwo - działa. Używam sobie na Pi3 ;)
  • Odpowiedz
@RedWizard: QML jest spoko na szybką i prostą apkę, ale przy czymkolwiek bardziej złożonym zaczyna nieco w------ć.

Jak nie ogarniesz kiedy ci się zmienne wiążą bindingiem i kiedy się ten binding zrywa, będziesz miał ochotę wyrzucić komputer przez okno podczas debugowania. Na przykład inicjalizacja w stylu:

property int a: b + jakasFunkcja(c,d)
binduje zmiany b, c i d do a. Późniejsze przypisanie do a w stylu a=1 zrywa te bindingi. Cokolwiek byłoby użyte do inicjalizacji a w środku funkcji nie
  • Odpowiedz
@NevilX: Dzięki za wyczerpujące marudzenie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W sumie bardziej mnie interesuje widgets i biurko, pytałem z ciekawości, jakby mi ten program wyszedł i bym go używał, wtedy wersja na telefony ma sens i zastanawiałem się ile by było pieprzenia się, żeby to poprzepinać na dwa gui. Ja jestem konserwatystą, Windows 3.11 to było dobre GUI, KDE 2 to porażka a telefon ma dzwonić
  • Odpowiedz