Wpis z mikrobloga

Siema :) Wiem że jest tutaj paru maniaków #programowanie w #aspnetmvc i nie tylko. Macie jakiś sposób, na to żeby w łatwy sposób dodać do aplikacji webowej możliwość obsługi kilku różnych sesji użytkownika w wielu kartach przeglądarki. Mój jedyny sensowny pomysł, który nie wymaga przerabiania całego serwisu:

1. Dodaję wpisy do DNS, dzięki którym każda subdomena jest obsługiwana przez aplikację,
2. Dodaję routing, który będzie odczytywał subdomeny (Subdomena jest generowanym pseudolosowym ciągiem znaków),
3. W normalnej sytuacji używana jest domena, ale gdy użytkownik chce mieć kolejną sesję w innej karcie to generuje się pseudolosowy klucz, który jest nowym kluczem sesji i jest on subdomeną aplikacji przez określony czas.

Oczywiście w takiej sytuacji nie zapominam o bezpieczeństwie, więc nawet jeżeli ktoś przejmie taki link z subdomeną to po wejściu na nią nie zostanie automatycznie zalogowany na użytkownika.

Czy mam rację? Czy to w ogóle ma prawo działać? Czy macie jakieś inne pomysły/rozwiązania?

Może ktoś z #php lub innych #webdev też ma jakiś pomysł to zapraszam do dyskusji (podejrzewam, że pomysły z innych języków też da się fajnie przenieść na asp.net). Pozdr
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bpit22: a jak chcesz potrakować usera, który klinka w link i otwiera w nowej karcie? nowa karta dostaje nową sesję, czy dzieli sesję ze starą kartą?
  • Odpowiedz
@bpit22: Ty to kombinujesz. Zamiast subdomeny już lepiej sesja jako parametr URL, mniej kombinowania. Jeśli chcesz to porządnie załatwić to musisz sięgnąć do JS: window.sessionstorage.
  • Odpowiedz
możliwość obsługi kilku różnych sesji użytkownika w wielu kartach przeglądarki

@bpit22: brzmi trochę jak proszenie się o kłopoty

zostawiłbym jedną sesję, ale niech sobie user prowadzi osobne wątki/konwersacje/edycje encji itd. w różnych
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@ppawel chodzi o to ze w sumie bedzie z tego korzystal tylko admin i manager. Chodzi o to zeby mogl zalogowac sie na konto uzytkownika w dodatkowej karcie a zebym nie musial przerabiac calej strony. Wiem ze to proszenie sie o klopoty ale musze zbadac temat bo zarzadowi zalezy na takim rozwiazaniu.
  • Odpowiedz
@bpit22: jeśli zarząd nie jest IT niech pozostanie przy przedstawieniu wymagań funkcjonalnych, a robotę techniczną zostawi tym co zrobią to dobrze... no ale ja też nie znam wymagań wiem nie ma co oceniać ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@ppawel tez wlasnie mam fajnie bo jezeli przedstawie im argumenty przeciwko to sie zgodza. Ale chce chociaz zbadac temat bo w sumie najlatwiej byloby olac wiekszosc ich pomyslow, ale wydaje mi sie ze moze byc to w kilku przypadkach przydatne. Dzieki za opinie :)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@kao3991 jezeli sam otwiera nowa karte to zostaje stara sesja. Jezeli klika na link w aplikacji ktory zaloguje go jako inny uzytkownik w nowej karcie to w tej nowej karcie jest inna sesja
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@plushy tylko bede musial wszedzie ten parametr dodac? Do kazdego linka. A to jest uciazliwe. Dlatego myslalelm o subdomenie bo ona przy kazdym linku bedzie od razu dzialala. Bez moich zmian w kodzie.
  • Odpowiedz
@bpit22: I tak powinieneś mieć funkcję która generuje wszystkie linki więc może najwyższy czas ją dodać? Poza tym (znowu) to można machnąć prostym js.
  • Odpowiedz
@trustME: Właśnie incognito to nie wchodzi w grę, bo tworzę system dla ludzi, którzy nie ogarniają, że jak coś otworzą w trybie incognito to mogą mieć osobną sesję przeglądarki. Jeżeli jest taka możliwość, to powinienem dać najprostsze rozwiązanie, a dotychczas pomysł z subdomeną taki jest. Chociaż w sumie pomysł @plushy: też jest dobry, choć wymaga większego nakładu pracy. Jeżeli dobrze rozumiem, to muszę stworzyć funkcję, która będzie generować
  • Odpowiedz