Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@L3stko: Koncepcją JOW jest to że lokalna społeczność wybiera swojego przedstawiciela w sposób podobny jak wybiera wójta, burmistrza czy prezydenta miasta. Przy takim systemie jeżeli UKIP nie jet w stanie przekonać żadnej lokalnej społeczności do swojego kandydata to też nie będzie miał przedstawiciela. To fakt. Natomiast opinią zwolenników JOW jest argumentacja że mechanizm ten bardziej zwiąże parlamentarzystę z lokalną społecznością która go wybrała niż z szefem partii.
  • Odpowiedz
@L3stko: nie chce dyskutowac o ocenach bo to prowadzi do glupich przepychanek.

Z czystej ciekawosci zapytam o pewien fakt... Czy bez sprawdzania znasz nazwiska i twarze
- poslow ze swojego okregu?
- swojego wojta/burmistrza/prezydenta miasta
- starosty swojego powiatu?
  • Odpowiedz
@L3stko: ja mieszkam w miescie ok 50 tys mieszkancow. Znam prezydenta miasta i staroste i potrafilbym wymienic kilka poprzednich kadencji. Wiekszosci poslow nie znam. Wlasciwie to w poprzedniej kadencji znalem jednego w tej nie potrafilbym powiazac twarzy z nazwiskiem zadnego.
  • Odpowiedz
Koncepcją JOW jest to że lokalna społeczność wybiera swojego przedstawiciela w sposób podobny jak wybiera wójta, burmistrza czy prezydenta miasta.

@maniac777: I to jest moim zdaniem najgorsze, bo pochodzę z i mieszkam w kujawsko-pomorskim, najbardziej prosocjalistycznie głosującym województwie i o wiele więcej łączy mnie z innymi zwolennikami wolnego rynku w całej Polsce niż z mieszkańcami mojego okręgu i nie obchodzi mnie skąd kandydat pochodzi, ważne że ma poukładane w głowie
3edcvfr4 - > Koncepcją JOW jest to że lokalna społeczność wybiera swojego przedstawic...
  • Odpowiedz
@3edcvfr4: Wiesz... możemy dyskutować nad tym czy powinien być jeden prezydent miasta czy może kilku by każdy miał swojego. Możemy dyskutować czy z prezydentów miasta nie zrezygnować oddając kompetencje radzie miasta by posiadała ona kompetencje uchwałodawcze i wykonawcze, ale to tylko kwestia preferencji i opinii i trochę przekonywanie o wyższości świąt wielkiej nocy nad bożym narodzeniem (lub na odwrót).

Polsce kandydaci do okręgów są przydzielani odgórnie przez partie, robią wielką
maniac777 - @3edcvfr4: Wiesz... możemy dyskutować nad tym czy powinien być jeden prez...
  • Odpowiedz