Wpis z mikrobloga

Który z modeli byście wybrali:
1) MBPro 15" 2.2GHz/16GB/512GB/Intel Iris Pro (2015 - stary model)
2) MBPro 15" 2.6GHz/16GB/256GB/Radeon 450 (2016 - nowy model)
jeśli oba są w tej samej cenie 10500zł?

Generalnie odstrasza mnie mocno w nowym modelu konieczność używania przejściówek na USB C, touchbar zamiast klawiszy funkcyjnych i trochę mniejsza bateria. Z drugiej strony performance jest lepszy i byłby to zakup na lata, w dodatku nowy model ma RAM 16GB 2166MHz vs 1600Mhz w starym.

Są tutaj osoby z #programowanie które korzystają na co dzień z nowego modelu? Żałujecie kupna, czy nie? Jak wam się pracuje bez klawiszy funkcyjnych i braku chociażby USB?

#apple
  • 14
Generalnie odstrasza mnie mocno w nowym modelu konieczność używania przejściówek na USB C, touchbar zamiast klawiszy funkcyjnych i trochę mniejsza bateria.

@TulipanowyPostumentMelodii: nie jest tak źle jak mogło by się wydawać. Szybko można sie przyzwyczaić.
Z przejściówkami nie jest tak źle a za chwile usb c i tak stanie sie standardem.
Ja kupiłem sobie przejściówkę na hdmi i port ethernet, bo wole net po kablu. Wymieniłem kilka kabli na takie ze
@MacDada: * touch bar to bezsens – zależy do osobistych preferencji.

* stary model żyje dłużej na baterii - który użytkownik "PRO" patrzy na pracę na baterii...

* stary model ma większy dysk (podpinanie zewnętrznych dysków nigdy się u mnie nie sprawdziło, zbyt upierdliwe) - tak jak kolega pisał wyżej używa chmury oraz dysków zewnętrznych, poza tym i tak w większości firm dane trzyma się w chmurze firmowem. W dodatku dyski
* touch bar to bezsens – zależy do osobistych preferencji.

@y_paul: Wszystko zależy od „osobistych preferencji”. Ale przegrepuj się przez opinie po necie i okaże się, że preferencje te raczej nie są pozytywne.

Kurczens, zacznijmy od usunięcie fizycznego klawisza ESC – dla programisty to jakiś żart.

stary model żyje dłużej na baterii - który użytkownik "PRO" patrzy na pracę na baterii...

@y_paul: Ja. Jak tylko gdzieś wychodzę, nie targam ze
@onomatobeka: W pracy Maka masz zawszę podpiętego do zasilania, wychodząc na miasto 6/7h w zupełności mi wystarcza.

@MacDada: Wiem jakie są opinie na internecie, poza tym sam posiadam model 2016 z touchbarem, to prawda że dla programisty brak ESC FF to jakiś żart, mnie również to doskwiera natomiast tak jak napisał wyżej jeśli nie używa ich zbyt często to nie widzę problemy aby wziął model with touchbar, poza tym może