Wpis z mikrobloga

@Greg36: do tej pory zmieniałem tylko w prostych panelach na nazwa.pl i home.pl, w linuxpl.com trochę to bardziej skoplikowanie wygląda i są tam różne wpisy typu A, NS, MX,TXT, AAAA. Nie wiem od czego zacząć :(
  • Odpowiedz
@ctrl_alt_del: Opcji jest kilka
- najłatwiejsza - u rejestratora domeny zmieniasz serwery nazw na te podane od nazwa.pl,
- mniej fajna - ustawiasz na tym linuxpl IP w rekordzie A na IP serwera nazwa.pl,
- najmniej fajna - robisz na linuxpl jakieś przekierowanie przez htaccess / html

W opcjach 1 i 2 musisz na nazwa.pl mieć obsługę tych domen gdzieś dodaną.
  • Odpowiedz
@TwigTechnology: rejestratorem domeny jest linuxpl.com i mam tylko taki panel do dyspozycji, czyli wchodzi w grę tylko opcja nr 2?
Ale który rekord a musze wywalić i w którym wpisać ip dns mojego serwera? wystarczy tylko a czy w txt też musze cos modyfikować? Jakiś czas temu coś takiego robiłem z pomocą helpdesku ale u jeszcze innego rejestratora, i tam tak było i ten sam panel.
  • Odpowiedz
@TwigTechnology: na swoim serwerze mam kilka stron, i do tej pory jak potrzebowałem u rejestratora przekierować domene na swój serwer to wystarczyło że w ustawieniach dns gdzie były tylko dwa pola wpisałem ns1 i ns2 swojego serwera a w nim ją dodałem i skonfigurowałem. TYLE. Tutaj jest w ch*j pól i nie wiem gdzie co wpisać, tj domyślam się że ip albo ns mojego serwera ale w które pola?
  • Odpowiedz