Mam dziwne pytanie. Chodzi o dysk zewnetrzny WD My cloud. Chcialem go kupic,ale czytam zeby byl dostępny w sieci trzeba go podlaczyc do routera. Problem w tym, że router u mnie w domu jest na strychu, a pc na pierwszym piętrze odbiera sieć za pomocą pendrive z antenką. Jest jakas inna szansa podlaczyc ten dysk do sieci? Bo tak to lipa z zakupu :/ #dyskzewnetrzny #informatyka #westerndigital
@OzaweNakashi Trzy pierwsze wyniki po googlowaniu "ap client" wytłumaczą to lepiej niż ja. W każdym razie stawiasz urządzonko, które podłącza się do twojej sieci Wifi, to urządzonko ma też normalne gniazdko sieciowe RJ45 do którego podłączasz ten dysk zewnętrzny WD Cloud. Tak w ogóle to jaki dokładnie model kupujesz, bo niektóre mają już WiFi wbudowane. Co do sprzętu, coś z tego np. https://www.x-kom.pl/g-6/c/456-access-pointy.html?f[2574][39229]=1 powinno wystarczyć.
@OzaweNakashi: no widać, że to D-Link, ale musiałbyś podać dokładne oznaczenie modelu, powinno być opisane na tabliczce znamionowej, pewno na spodzie urządzenia. Wtedy będzie można sprawdzić, czy ten model obsługuje taki tryb. Napisałeś, że nie masz kasy, szkoda. Chciałem dodatkowo zamieszać i zaproponować ewentualnie jakiś adapter Powerline, ale to też koszt od 100PLN wzwyż.
Tak w ogóle to jaki dokładnie model kupujesz, bo niektóre mają już WiFi wbudowane.
Co do sprzętu, coś z tego np. https://www.x-kom.pl/g-6/c/456-access-pointy.html?f[2574][39229]=1 powinno wystarczyć.
Kurde nie mam zbytnio kasy
znalazlme jeszcze 1 router na chacie. On moglby byc? Tylko co 1 router laczylby sie z drugim i przesylal na dysk?>
mam tez gdzies,ale nie wiem gdzie takie urzadzenia ktore wzmacniaja sygnal wifi po podlaczeniu do kontaktu. Nie wiem czy maja wejscie na ethernet
źródło: comment_sJnwyu36pCVQxoC3q6FYQU6I6G6mWTDK.jpg
Pobierzźródło: comment_GIeAGYEbTreP3P26fAGR6KZDbWzZqHmx.jpg
PobierzNapisałeś, że nie masz kasy, szkoda. Chciałem dodatkowo zamieszać i zaproponować ewentualnie jakiś adapter Powerline, ale to też koszt od 100PLN wzwyż.
Wtykasz jedno w gniazdko 220V przy routerze na strychu i podłączasz router kabelkiem RJ45. Drugie wtykasz w gniazdko 220V przy dysku i też go podłączasz przy użyciu kabelka RJ45 i masz w efekcie bezpośrednie podłączenie sieciowe do routera.