Wpis z mikrobloga

#cfd #fea #mes
Witam numeryczne świry.
Mam mały problem związany z geometrią, występuje on zarówno w SpaceClaimie jak i DesignModelerze.
Powierzchnia wytworzona pomiędzy liniami jest aproksymowana liniowo co powoduje takiego potworka że raczej na takim modelu nie warto nawet odpalac. Powierzchnia w komentarzu. Widać że korzysta z 5 punktów. Mógłby ktoś pomóc?
Seko - #cfd #fea #mes
Witam numeryczne świry.
Mam mały problem związany z geometrią...

źródło: comment_AzYlnYOzFGID4XIH84WAKNBedQXSwVZJ.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Seko: Być może to jest tylko w ten sposób wyświetlane. Byłoby to bezsensowne, gdyby funkcja tworząca powierzchnię między liniami działała sama z siebie w taki sposób. Napisz jakiej komendy używasz, do czego potrzebujesz tego obrazka i czy nie chcesz go zrobić w inny sposób
  • Odpowiedz
@sith92: @kadetPirx: Sorry ze tak długo, zaraz wam nakreślę ciut lepiej problem.
Niestety w mesherze robi się tak samo zatem zamiast profilu mam jego śmieszna popłuczyne.
Sam profil uzyskiwałem za pomoca boolena pomiedzy powierzchna a skrzydłem ,płaszczynza przecinająca w poprzek płat. Z tego eksportowałem normalnie do igs wiec mam najnormalniejszy płat niczym z bazy danych.
Tak wygłada linia powierzchni (,)
Potzrebne mi jest to
Seko - @sith92: @kadetPirx: Sorry ze tak długo, zaraz wam nakreślę ciut lepiej proble...

źródło: comment_XPuPLkA0KSTZ22gqIsPMnhmWRQpXrhE5.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Seko: Czyli będzie to analiza przepływu 2D? A nie masz współrzędnych do wykreślenia linii tego profilu? A być może jest to jakiś znany profil, na przykład któryś od NACA? Wybacz, ale niestety zupełnie nie wiem co nie działa i w którym momencie oprócz tego, że masz kanciastą linię, a chciałbyś gładką. Może jest problem z geometrią wejściową albo z importem? Po której operacji zaczyna się coś psuć? Co to za
  • Odpowiedz
@kadetPirx: Profil jest znany, tylko że został pogrubiony przez konstruktora i już nie pasuję. Poza tym dalsza anliza ma być 3d profilu wiec i tak nie ominie tego problemu dalej. Mam plik IGS już z wyciętego profilu,rysuje go jako 3 proste linie i 2 łuki. Wiec sam profil jest jak najbardziej w porządku. Boolean to operacja z DM. rysuje płaszczyzne taka jaka mi pasuję żeby zrobić rzut a następnie dzięki
  • Odpowiedz
@Seko: chodzi o to ze masz kanciasta powierzchnie? Zprobuj zdefiniowac wiecej punktow na tym edge ktory jest krzywa. Jakie to ma wymiary? Jesli chcesz mozesz mi podeslac rysunek z dokladnymi wymiarami i stworze Ci taki przypadek.

edit: moze to Ci pomoze
  • Odpowiedz