Aktywne Wpisy

Fiszermen +255
Ładna konstrukcje popełniłem?
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
jakis_login +118
Wczoraj zmontowałem sobie biurko, które sam zaprojektowałem (taa... niby nic szczególnego, ale musiałem np. uwzględnić kaloryfer, odstający parapet i lekko uciekającą ścianę). Blat z podwójnej (sklejone dwa arkusze ze sobą) płyty meblowej - grubość 3.6cm. Nogi stalowe, tzw. loftowe, zamówione pod konkretny wymiar tak, by biurko miało wysokość 80 cm (ostatecznie ma 80.6, bo zapomniałem uwzględnić te 0.6 cm...). I teraz najlepsze - szerokie na ... 2.60m :) Przesiadłem się z biurka
źródło: IMG_20240911_215639
Pobierz

źródło: comment_aVQwkKYK6Oi2fnH41iWwTAH8iUK68oKg.jpg
PobierzMoje oczy!
Poniżej jeszcze protest czytelników i czytelniczek „Poradnika Językowego” z roku 1904, gdzie oburzano się na formę "doktor" w odniesieniu do kobiety pełniącej tę funkcję:
@merti: Twoja gramatycznie poraniona "k---a" bardziej razi oczy niż jakaś tam "neurochirurżka";)
źródło: comment_oSlJUYNUZi9Wv2xZZzc1uDY5xn0Zw3HG.jpg
Pobierzźródło: comment_ctDaN8MjBJLtEcFCCpO5bvKrUtuQ6r9n.jpg
Pobierz@ostulemijo: Ale przyznasz mi chyba rację, że jest coś zabawnego w femilingwistycznym sporze o to czy deminutywna "kierowniczka" jest lepsza od uprzedmiatawiającej "kierownicy"?;)
A tak serio, to należę do frakcji językowych liberałów pod wezwaniem profa Bralczyka i mimo że ta nieszczęsna"chirurżka" źle układa się w ustach, a inna "gościni" wydaje się niesamowicie pretensjonalna, to znajduję coś przyjemnego w tym