Wpis z mikrobloga

SysAdmini takie szybkie pytanie bo już sam zgłupiałem. Mam switch 48p każdy port 1Gb/s i karte sieciową w PC też 1Gb/s tylko pc który robi za serwer ma karte 100Mb/s (prawdopodbnie in/out albo jedna z nich) a doprowadzone jest 1Gb/swiatłowód i konwenter światełko na gigabitethernet(to mam potwierdzone) - i teraz pytanie czy to jest normalne że w pc wyświetla mi że mam połaczenie 100Mb/s czy powinno być 1Gb/s - na kilku innych komputerach z sieciówką 1Gb/s też się wyświetla 100Mb/s.

Switch Wg admina jest 1Gb/s na każdym porcie. Teraz sprawdzałem taki config w Cisco Packet Tracer i tam Switch <-> PC jest 1Gb/s A Router <-> switch 100mb/s i tak też się to łączy i w PC zawsze jest 1Gb/s.

Wersja Admina jest taka że "gdzieś dalej za światłowodem nie przydziela mi 1Gb/s" co nie wydaje mi się logiczne bo to urzadenie sieciowe po drugiej stronie kabla decyduje jaki mam połączenie.

I zaznaczam że nie chodzi mi o transfer a szybkość połaczenia miedzy urządzeniami.

#siecikomputerowe #sysadmin #sieci #serwery
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@breja: Kable były robione przez firmę montującą sieci, z tego co wiem to są pełne kable (8żył) i internet śmiga 98mb/s up i down także o kable bym się nie martwił. Bardziej zastanawiam się co odpowiedzieć w dyskusji adminowi który jest wyżej ode mnie i żeby sprawdził ustawienia sieci a nie "zwalał dalej" na kogoś wyżej od niego i żeby to sprawdził co ma w konfiguracji spieprzone.
  • Odpowiedz
@xplleuae: Karta jest 1Gb/s na pewno, sprawdzałem 2 razy dodatkowo druga karta w PC też jest 1GB/s u mnie w pc. Na 3 testowanych komputerach z gigówką jest 100Mb/s
  • Odpowiedz
@pinczerus: Kabel sprawdzony, 1Gb/s łączy - wpiąłem tam z jednej strony inny router z gb portem i mój pc - żadnych problemów. Ale przy okazji sprawdziłem sprzęt w szafie i... tylko jeden jest swtich gigabitowy, reszta (w sumie 7) jest 100 mb/s który wg Admina miały mieć 1GB/s. Także Admin się popisał wiedzą "co ma w szafie".

@rawilson: Na stałe owszem, chciałem to zrobić testowo i zobaczyć czy
  • Odpowiedz
  • 1
@pinczerus: najtańsze planety 10/100 i nawet nie zarządzalne żaden port nie ma wiecej niż 100 druga sprawa maja taki Bug ze jak DHCP nie wstanie przed switchami to komputery z tego switcha nie maja ip albo jakieś randomy. Tylko ta gigowka jest Z dlinka i zarządzalne. Tak to lipka straszna i wszystko stare. Jeszcze do niedawna serwer stał na procki z socketem 478 bodajże ( tym przed lag 775)
  • Odpowiedz