Aktywne Wpisy

drim 0
z czym jecie frytki bo keczap mi sie skonczyl

Suchutkowy +14
Czyli Brudas z Lasu i Oskarek robili sobie wydzieranki ze screenów byle by pasowały do ich narracji... nie mówię, że Dubiel jest teraz niewinny bo i tak dużo sytuacji się nie klei ale jak się okazuje Ci internetowi szeryfi to zwykli oszuści. 0 wiarygodności. Jak mi powiecie, że to "outstanding move niczym w Grze o Tron, pułapka na Boxdela i Dubiela" to mam jedynie receptę żebyście zaj€bali baranka w ścianę. Bo chciałbym

Jak to w koncu jest z permanentnym prawem pobytu w UK? Po 5 latach pobytu dostaje sie je automatycznie i nie trzeba zadnego wniosku itp. skladac? I czy w ogole mozna zaufac takiemu zapewnieniu? Przeciez to moze byc zmienione i pewnie niestety zadzialac wstecz.
Jesli chcialbym ubiegac sie o brytyjski paszport musze byc 5 lat w UK i najpierw zlozyc wniosek o rezydenture a po 6 latach o paszport? Czy jest cos co mozna zaczac robic wczesniej (w lutym 2018 bedzie 5 lat jak jestem w UK i chce ogarnac brytyjski paszport jak najszybciej, wole dmuchac na zimne zeby pozniej sie nie martwic i nie polegac na tym co UK wynegocjuje z UE i jaka bedzie sytuacja osob z UE), przygotowac jakies papiery, zapisac daty kiedy bylem poza UK itp.?
Po 5 latach skladasz wniosek o DCPR (Document confirming permanent residency).
Oficjalna strona z informacjami ktore sa uzywane przez urzednikow do podejmowania decyzji: https://www.gov.uk/government/collections/eea-swiss-nationals-and-ec-association-agreements-modernised-guidance
Jezeli przestudiujesz wszystkie dokumenty na tych dwoch stronach i gwarantuje ze aplikacja nie bedzie trudna.
Czyli niby nie trzeba o nic aplikowac, ale lepiej to zrobic?
Przylecialem do UK jednego dnia a drugiego juz poszedlem do pracy, bo mialem zalatwiona, NIN wyrobilem chyba jakies 2 tygodnie po przyjezdzie, czy to wystarczy jako ten 'dowod'? No i pracowalem od tamtego czasu, co prawda nie mam payslipow za pierwsze okolo 6 miesiecy pracy, bo nie mialem wtedy wiedzy o
@dnasstorm: jeżeli masz wszystkie P60 i P45 to nie musisz nawet do HMRC pisać! Ja wysłałem im wszystkie dokumenty jakie miałem które potwierdzały rezydenture (aplikowałem przed zmiana "guidance") tak dla pewności.