Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z Was ciął kiedyś meble z #ikea (kallax, lack) wyrzynarką? Myślę o przerobieniu szerokiego blatu na dwie półki. Jest sens, czy się rozleci? #majsterkowanie #diy #pytanie
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@rybeczka Że przetnie to wiem, wyrzynarkę mam całkiem porządną. Bardziej zastanawia mnie jak zachowa się płyta, czy nie będzie się załamywać, strzępić itp.
  • Odpowiedz
@Hellvis: czym lepsza piła tym mniej będzie strzępić. Wyrzynarka z najlepszym ostrzem raczej mocno postrzępi.
Może zawieź do jakiegoś zakładu? Lub castoramie czy innym obi tną, ale było coś takiego, że 1zł za cięcie materiału kupionego u nich, +x zł za materiał z zewnątrz - a nie wszystkie przyjmują z zewnątrz.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@maur No raczej, jak ktoś oddaje, to dlaczego miałbym nie wziąć? ;) Przerobienie tego na regał przyszło mi do głowy dzisiaj i skoro nie jestem w stanie zrobić tego sam to nie będę się tłukł przez pół miasta po to, żeby ktoś zrobił to za mnie, bo nie jest to dla mnie na tyle ważne, żeby chciało mi się za to płacić ;)
  • Odpowiedz
@Hellvis: Okej, okej. :D Różne podejścia i plany. :) Sam kupiłem za grosze szafę i teraz przebudowuję w środku półki i szuflady, wymiar idealny, a wyjdzie mnie już z przeróbkami 15% tego co zamówiona nowa. :)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@random2o Wiem o tym, ale teoretycznie jak przetne szeroki blat wzdłuż to będę miał dwa wąskie, które "pustą" stroną będą przylegac do ściany. Teoretycznie, bo po takim zabiegu cała konstrukcja pewnie straci na stabilności, albo całkiem się rozleci
  • Odpowiedz
@Hellvis: Blaty półek (te z plastrem miodu) 140x150 stoją na wąskiej i długiej krawędzi (na sztorc) połączone poprzecznie przez 5 belek 50x50 mm sosna. Na to przychodzą płyty wiórowe i na nie materac (27cm gruby).
Pod łóżkiem jest schowek na połowę dziwnych rzeczy z domu. Śpi się wysoko, jest ciepło i wygodnie a oszczędność przestrzeni "ładunkowej" w szafach ogromna.
  • Odpowiedz
To ja napiszę coś z doświadczenia. Ostatnio ciąłem biały Kallax 1x2. Potrzebowałem zmniejszyć głębokość do 29 cm. Rozmontowany zawiozlem na piłę do Casto. Cięcie idealne, zero odprysków, w wolnej chwili zrobię foto. Tak, że da się, tylko nie wyrzynarką(!).
  • Odpowiedz