Wpis z mikrobloga

Tak od 2 tygodni po zainstalowaniu linuxa mam pierwsze spostrzeżenia jako użytkownik.
Dystrybucja Linux Mint 18.1
+ plusy
Dwa panele w oknie do zarządzania plikami /folderami
Szybszy start niż Win7 na tym samym sprzęcie
Bardziej pomysłowe wygaszacze
Darmowy
Podstawowe ustawienie komputera do zabawy w domu jest proste. Do b małej firmy też powinno być bezproblemowe.
Zdaje się być mniejszy problem z jakimiś pozostałościami po poprzednio instalowanych programach

- minusy
Trudniejsze udostępnianie po sieci.
B trudne montowanie/dostęp do dysków sieciowych.
Większy poziom skomplikowania konfiguracji systemu i ciągle duży % bazy domorosłych specjalistów powoduje, że trudno o jedno celne rozwiązanie, szukanie rozwiązania prostych problemow zajmuje lata świetlne.
Zwiechy systemu lub aplikacji. Są częstsze niż na Win7.
Znacznie mniejsza baza aplikacji (pomijam komercyjne, nawet wielu koderów programów open source ma tylko wersję pod Windowsa, lub programy pod Windowsa so bardziej zadbane)
Kiepskie wyszukiwanie programów w instalatorze (jak nie można znaleźć to jakby ich nie było a jak ich nie ma to Linux skończy jak Windows Phone, chociaż lepiej żeby nie).
Instalacja programów nie jest ujednolicona.
Zwykły użytkownik nawet jeśli już nauczy się podstawowych komend do jednego Linuxa ale chce zmienić, to musi zaczynać od początku (dlatego Google ma tyle obostrzeń na licencję swojego Androida, bo wyciągnęli wnioski patrząc jak rozdrobnienie Linuxa trzyma go w dupie).

PS komp bez gier, nie służy do testowania hardware a ten, który jest działa raczej poprawnie.

#linux vs #windows
  • 31
  • Odpowiedz
@klonpvv:

Zwykły użytkownik nawet jeśli już nauczy się podstawowych komend do jednego Linuxa ale chce zmienić, to musi zaczynać od początku

bash jest ujednolicony... a reszta komend? To jakieś wyzwanie wpisać portage zamiast apt-get?
  • Odpowiedz
@klonpvv: windowsa użytkowałem dobre 15 lat, linuxa od 2-3.
Jak dla mnie linux > windows pod niemal każdym względem, ale jak każdy system nie jest bez wad.

Z plusów potwierdzę dwa ostatnie punkty, resztę da się powtórzyć na windowsie, o ile czyści się rejestr ze śmieci.

Z minusów potwierdzę raczej tylko punkt o mniejszej bazie aplikacji i fragment o specjalistach.
Od siebie dodam jeden główny problem linuxa, obsługa sprzętów, szczególnie skanerów,
  • Odpowiedz
@klonpvv: Soory, ale bzdury piszesz. Cinnamon nie jest kalką windowsa. Jeżeli brakuje ci dwukliku na zmianę nazwy pliku to sprawdź w necie czy nie da się tego łatwo ustawić, zmień menedżer plików albo zmień całe środowisko. Są środowiska które mniej lub bardziej przypominają te windowsowe. Jeśli nie ma dwukliku w cynamonie na zmianę nazwy to znaczy, że większość osób z tego nie korzysta/nikomu to nie jest potrzebne. To akurat jest tylko
Kryspin013 - @klonpvv: Soory, ale bzdury piszesz. Cinnamon nie jest kalką windowsa. J...

źródło: comment_i1cxVmGqw9tS9nopGQqfQEBO1s64DiHm.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@klonpvv: Chciałem dopisać jeszcze ale nie zdązyłem:

To są niestety kompletnie dwa różne systemy z zupełnie innym podejściem do wszystkiego. W *unixach np urządzenia np są plikami. Partycje jako część dysków też są plikami. Zamiast widzieć partycje jako dyski widzisz je jako pliki przez co możesz je podmonować do dowolnego katalogu w systemie.

Kiedyś do montowania obrazów płyt na windzie potrzebowałeś deamon toolsa, linux odkąd istnieje ma możliwość zamontowania dowolnego obrazu
  • Odpowiedz
w sumie poświęciłem dwie minuty na poszukanie tego dwukliku

@Kryspin013: wszedłeś do wysokiej wieży otoczonej fosą :)
żeby bliżej przybliżyć sobie problemy pierwszego świata i użytkowników, którzy chcą zmienić system, weź sobie jakąś ciotkę, która w miarę zna Windowsa i w nocy podmień jej na Linuxa.
Nie pisz do mnie o problemach, które sam mogę rozwiązać/ rozwiązałem.
Mnie kompletnie nie interesuje lekceważące podejście człowieka z doświadczeniem i jego opinii nt co
k.....v - > w sumie poświęciłem dwie minuty na poszukanie tego dwukliku

@Kryspin01...

źródło: comment_LkmuwbELEssng7kVAIAJxuyC9Hb6v0QG.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@klonpvv: Nie zgadzam się z tobą całkowicie. Szczególnie jak napisałeś o androidzie. Ten system (dla mnie) do niczego się nie nadaje. 90% userów androida jakich znam nie ogarnia większości funkcji swojego telefonu i nie piszę tutaj wcale o starych ludziach tylko przedziale wiekowym 20-30 lat.

Nie pisz do mnie o problemach, które sam mogę rozwiązać/ rozwiązałem.

Zaznaczyłeś coś jako wadę systemu podczas gdy jest to dosyć naciągane. Nie oczerniam cię. Ustawienie
  • Odpowiedz
htc i xaomi

@Kryspin013: popraw mnie jeśli się mylę ale xiomi nie ma licencji od G, chyba uniwersalnym kluczem do odróżnienia kto ma licencję a kto nie - jest na którym telefonie przychodzą pre-instalowane gapps, fragmentacja jakaś tam jest ale nie aż tak znaczna jak w środowisku linux i z tego co pamiętam to to są różnice w nakładkach graficznych głównie

więc przybliż jak możesz

@Kryspin013: nie do końca mogę
  • Odpowiedz
@klonpvv:

Nie wiem co się przyczepiłeś tej zmiany nazwy plików i "3-krotnego kliknięcia". Jak już mówiłem i ludzie wyżej ci pisali, to że jest takie rozwiązanie domyślnie popularnym systemie, czy to że konkretnie ty jesteś do tego przyzwyczajony nie znaczy że jest to dobre rozwiązanie. Akurat w zwykłej pracy zmiana nazwy plików losowym kliknięciem jest wkurzająca, nie znam osobiście nikogo kto by z tego kiedykolwiek korzystał i bardziej utrudnia niż "ułatwia"
  • Odpowiedz
@ppidd_: płatne wykluczyłem z porównania, najbardziej dziwi mnie brak większego wsparcia dla linuxa wśród środowiska piszących programy na open source

@klonpvv: odróżniasz open-source od freeware?

tak jak pisałem wyżej, https://en.wikipedia.org/wiki/Three-click_rule rzeczy powinny być prostsze a nie trudniejsze. Nie wiem po co utrudniać takie rzeczy, które albo są z przyzwyczajenia, albo można bez "żadnej wiedzy ustawić"

@klonpvv: sorry, ale jakbyś przeczytał ten artykulik na wiki (wraz z krytyką [3,4]), to
  • Odpowiedz