Wpis z mikrobloga

Mircy, co wpisać w PIT36, pozycja 215. "Suma wpłaconych zaliczek oraz pobranych przez płatników"? Mam tylko i wyłącznie jedną kwotę na umowę o dzieło - czyli osobiście wypełniałem pozycje 64., 65., 66., 68. Według mnie, powinna to być pozycja 68, ale wolę się upewnić Was ;) Poniżej ściągawka.

Działalność wykonywana osobiście w art. 13 ustawy (w tym umowy o działo i zlecenia):
64. Przychód
65.Koszty uzyskania przychodów
66. Dochód
68. Należna zaliczka w tym zaliczka pobrana przez płatnika

#pit #podatki #urzadskarbowy

• 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Devid: tak jak mowisz, dowiedzialem sie juz tego :P
jestes w stanie powiedziec mi jak moge zweryfikowac czy zlozylem pit poprawnie? mam nadzieje ze za nieumyslny blad nie czeka mnie sztum...
  • Odpowiedz
@instinCtoriginal: Polecam aplikację e-Deklaracje. Masz pewność że większość pól zostanie automatycznie i poprawnie przeliczona, o ile uprzednio wprowadziłeś prawidłowe dane. Po najechaniu myszką na większość pól dostajesz hinta z info z której pozycji przepisać kwotę. Ale nie zawsze... najlepiej jak rozliczasz PIT-37. Przy PIT-36 jest już gorzej, niektóre pozycje są durne, jak cały PIT zresztą.
W kwestii sprawdzenia poprawności nic więcej nie zrobisz. Polecam NIE kontaktować się w tej sprawie
  • Odpowiedz
@Devid: skladalem przez edeklaracje, ale na dole byla kartka na ktorej nic nie pisalem, bylo tam o PIT-ITF-0 czy jakos tak i innych takich. nic na tej stronie nie zaznaczylem, ale gdzies podobno jest pole do wpisania jak chce sie dostac pieniadze ze zwrotu (bo takowy mi przysluguje wg tego co wyliczylem).

chcesz mi powiedziec ze skladajac pit jestem traktowany z gory jako zlodziej i kretacz? chyba czas pakowac walize
  • Odpowiedz