Wpis z mikrobloga

Hej, składam kompa mojemu różowemu, zastosowanie to głównie photoshop, indesign, illustrator, okazjonalnie render.
Na co postawić - GPU czy CPU? Budżet ograniczony (coś koło 4000 +/- kilkaset złotych) i zdecydowałem, że najlepiej będzie wyspecjalizować jakoś zestaw.
Z tego co doczytałem to powinienem raczej skupić się na CPU (więc najlepiej jakaś w miarę i7), płyta która obsłuży dużo RAMu i "w miarę" monitor. Karta grafiki nie musi być 'z najwyżej pułki'. Natomiast nie mogłem znaleźć jakoś informacji która by mnie w tym utwiedziła na 100% czy jakiś dokładniejszych opracowań na ten temat. Nie chcę źle doradzić wiec może ktoś z doświadczenia albo bardziej ogarnięty w temacie mi podpowie?
Drugie pytanie to o monitor - jako, że totalnie nie znam się na pracy z grafiką. Jest coś co muszę widzieć, czym się kierować? Jeśli macie jakiś model tak za ok 700zł sprawdzony, dobry do pracy dla grafika to śmiało możecie mi zaproponować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Z góry dzięki za pomoc.
#komputery #zestawkomputerowy #photoshop #illustrator #gpu #cpu #kartagraficzna #monitory #pcmasterrace
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@neuromancer: Z Szopem / Indy / Illu jest tak, że i tak więcej czasu tobie schodzi na myślenie niż procesorowi na pracę pod obciążeniem. IMHO priorytety to Ram > SSD > Proc > Karta grafiki.

Rendering (zarówno 3D, jak i wideo) trochę jednak psuje szyki, bo tutaj im więcej rdzenióf tym lepiej, podczas gdy w sofcie Adobiego do 2D to głupim i5 na integrze obskoczysz większość rzeczy a wiatrak na
  • Odpowiedz
@TwigTechnology: Hm.. dzięki. W sumie to co piszesz ma sens. Muszę przemyśleć temat jeszcze, ale może faktycznie i5 styknie, a zamiast tego kupię lepszy monitor czy po prostu od razu wrzucę 32GB RAMu (a nie 16 jak wstępnie zakładałem z perspektywą dorzucenia więcej za parę miesięcy). Ten render to faktycznie tak okazjonalnie więc to nie powinien być aż taki problem.

@Witeeek: dzięki za propozycje. Przyjrzę się tym kartą
  • Odpowiedz
@neuromancer: Z takich must have, to na pewno i7 + min 16GB RAMu, ale im wiecej tym lepiej. Co do grafiki, to szop i reszta od adobiego viewport moze miec wspomagany przez GPU, ale tu wystarczy cos od nVidii rzedu gtx 750ti, albo 1050ti.

Z renderowaniem zas jest bardzo roznie, jedne renderery pracuja tylko na GPU, a inne tylko na CPU, a i sa jeszcze hybrydy, ale tu sie sklada
  • Odpowiedz
@neuromancer: Monitor dla grafika profesjonalisty za 700 zł? Nie ma. Podpowiem. Szukaj 25" z matową matrycą i przygotuj komputer na nowe urządzenie. Nie wiesz jakie? Bardzo szybko, się okaże, że potrzebny jest tablet LCD klasy CintiQ. taki

Tanie nie jest, wiem, ale w zasadzie brak konkurencji.
  • Odpowiedz
@arktosk: hm.. ok, jeśli karty z tej półki co podałeś spokojnie wystarczą to będę w stanie kupić i7 w moim budżecie.

@marek-sisey-tymoszczuk: tak, zdaję sobie sprawę, że za taką kasę nie ma co mówić o profesjonalnym sprzęcie. Dlatego staram się wyśrubować podzespoły na tyle na ile się da. Co do peryferii to różowy już używa Wacom Intuos Pro M.
Mówisz, że matowy, 25"? Poczytam w takim razie recenzje
  • Odpowiedz
Muszę sobie popodliczać wszystko - wiadomo, że jakbym miał więcej kasy do dyspozycji to nie zastanawiałbym się czy i5 czy i7 tylko pakował najnowszy sprzęt z wypasionym GPU ;)
Zobaczę w takim razie jaki uda mi się znaleźć monitor i w zależności od tego rozplanuje sobie hardware. Ale generalnie jak na razie wychodzi mi, że do wskazanych zastosowań CPU > GPU. To przynajmniej utwierdzam się w tym, że to będzie dobry kierunek.
  • Odpowiedz
@neuromancer: Pytanie jeszcze brzmi do czego jej to dokładnie potrzebne? Mnóstwo można kupić używanych Eizo w dobry stanie, które dla sporej grupy osób są wystarczające. Ja sam używam 23" LG Flatron IPS231 z matrycą IPS i jest wystarczający. Oczywiście nie da się go porównać z Eizo za kilkanaście tysięcy, ale od czegoś trzeba zacząć. :)
  • Odpowiedz
@neuromancer: Na pewno CPU > GPU, przy czym przeczytaj to co napisało samo Adobe na temat GPU. Warto kupić jakaśkolwiek minimalną kartę spełniającą ich wymagania chociażby, żeby "płynność" przesuwania ekranu, skalowania, itp. była akceptowalna.
  • Odpowiedz
@Witeeek: Różowy robi różne loga dla zaprzyjaźnionych organizacji/firm eventowych, projektuje wizytówki, jakieś grafiki na fb, zajmuje się też paroma "fan pejdżami" - wiec głównie takie zastosowania. Muszę jeszcze doczytać o tych ekranach albo się przejść w tygodniu zobaczyć na własne oczy jaka jest różnica między głównymi typami matryc.
Tak, dzięki za podesłanie tego linka, na pewno finalnie kupię coś co jest na liście Adobe.
  • Odpowiedz
ja potrafie illustratorem zabic kazda ilosc RAMu, i SSD by mi sie bardzo przydal

@arktosk: Trochę siedzę na Illu i mam pewien problem - po kilku godzinach pracy cały komp zwalnia, nieważne czy tłukę mikro ikonki, czy obrabiam jakiś kilku gigowy folder - cokolwiek wtedy nie kliknę (nawet eksploratora czy przeglądarkę), to da się wyczuć takie jedno- lub dwusekundowe opóźnienie w odświeżaniu. Wystarczy restart Illu i jak ręką odjął. Mam
  • Odpowiedz
@TwigTechnology: tez cos podobnego mnie spotkalo, ale zazwyczaj mam tak jak mi sie RAM zapcha, tylko przy na prawde duzych projektach... U mnie i7, 16 gb ramu i gtx 550ti na pokladzie, z szopem, ani z innymi programami oprocz illu nie bylo problemow. Ale niestety indesign nie zastapi illu, wiec sie z nim mecze...

@neuromancer: jesli glownie robi grafiki dla web, to bez sensu inwestowac w monitor z
  • Odpowiedz