Aktywne Wpisy

Altar +58
Czy to jeszcze Polska? Za chwilę już ani słowa po naszemu nie napiszą. To w ogóle legalne?
Heyah - nie polecam tej sieci.
Heyah - nie polecam tej sieci.
źródło: temp_file2966586268630380673
Pobierz
Gmeras +681
Byłem, zobaczyłem, powspominałem wiele. Przyniosłem jej stare okulary z domu (bo nowe zgubili w pierwszym szpitalu) i założyłem na twarz, zawsze chodziła w okularach. Wymalowana jak nigdy, makijaż dodał jej co najmniej dziesięć lat. Złapałem ją za złożone dłonie – nie były już ciepłe jak zawsze, tylko lodowate z wiadomych względów. Ale na twarzy miała w końcu spokój. To było nasze ostatnie fizyczne spotkanie. Jutro pożegnanie ostateczne – bez kontaktu wzrokowego ani
źródło: temp_file7961992155892953260
Pobierz

Na co postawić - GPU czy CPU? Budżet ograniczony (coś koło 4000 +/- kilkaset złotych) i zdecydowałem, że najlepiej będzie wyspecjalizować jakoś zestaw.
Z tego co doczytałem to powinienem raczej skupić się na CPU (więc najlepiej jakaś w miarę i7), płyta która obsłuży dużo RAMu i "w miarę" monitor. Karta grafiki nie musi być 'z najwyżej pułki'. Natomiast nie mogłem znaleźć jakoś informacji która by mnie w tym utwiedziła na 100% czy jakiś dokładniejszych opracowań na ten temat. Nie chcę źle doradzić wiec może ktoś z doświadczenia albo bardziej ogarnięty w temacie mi podpowie?
Drugie pytanie to o monitor - jako, że totalnie nie znam się na pracy z grafiką. Jest coś co muszę widzieć, czym się kierować? Jeśli macie jakiś model tak za ok 700zł sprawdzony, dobry do pracy dla grafika to śmiało możecie mi zaproponować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Z góry dzięki za pomoc.
#komputery #zestawkomputerowy #photoshop #illustrator #gpu #cpu #kartagraficzna #monitory #pcmasterrace
Rendering (zarówno 3D, jak i wideo) trochę jednak psuje szyki, bo tutaj im więcej rdzenióf tym lepiej, podczas gdy w sofcie Adobiego do 2D to głupim i5 na integrze obskoczysz większość rzeczy a wiatrak na
https://helpx.adobe.com/pl/photoshop/kb/photoshop-cc-gpu-card-faq.html
@Witeeek: dzięki za propozycje. Przyjrzę się tym kartą
Z renderowaniem zas jest bardzo roznie, jedne renderery pracuja tylko na GPU, a inne tylko na CPU, a i sa jeszcze hybrydy, ale tu sie sklada
Tanie nie jest, wiem, ale w zasadzie brak konkurencji.
@marek-sisey-tymoszczuk: tak, zdaję sobie sprawę, że za taką kasę nie ma co mówić o profesjonalnym sprzęcie. Dlatego staram się wyśrubować podzespoły na tyle na ile się da. Co do peryferii to różowy już używa Wacom Intuos Pro M.
Mówisz, że matowy, 25"? Poczytam w takim razie recenzje
Zobaczę w takim razie jaki uda mi się znaleźć monitor i w zależności od tego rozplanuje sobie hardware. Ale generalnie jak na razie wychodzi mi, że do wskazanych zastosowań CPU > GPU. To przynajmniej utwierdzam się w tym, że to będzie dobry kierunek.
Tak, dzięki za podesłanie tego linka, na pewno finalnie kupię coś co jest na liście Adobe.
@arktosk: Trochę siedzę na Illu i mam pewien problem - po kilku godzinach pracy cały komp zwalnia, nieważne czy tłukę mikro ikonki, czy obrabiam jakiś kilku gigowy folder - cokolwiek wtedy nie kliknę (nawet eksploratora czy przeglądarkę), to da się wyczuć takie jedno- lub dwusekundowe opóźnienie w odświeżaniu. Wystarczy restart Illu i jak ręką odjął. Mam
@neuromancer: jesli glownie robi grafiki dla web, to bez sensu inwestowac w monitor z