Wpis z mikrobloga

• 11
@amn1337: pozbyłem się kamienia i wsadziłem grubą blachę ze stali nierdzewnej (8mm) docięta na wymiar piekarnika. Efekt identyczny jak przy pieczeniu na kamieniu z tą różnicą, że nagrzewa się tylko ok. 40 minut (liczone od momentu włączenia piekarnika na 230st.). Blacha uzyskuje w tym czasie ok. 300-310 st. C. Kamień potrzebował więcej czasu. Zresztą blacha jest bardziej "poręczna" i łatwiej się ją czyści.
  • Odpowiedz
  • 84
@hoolgerr: ciasto robione wg. prawdziwego przepisu na pizze neapolitańską. Na 2 pizze ok. 28cm:
mąka włoska 00 - 306g
Sól morska - 9g
Woda - 184ml
Drożdże - 0,6g

Mieszasz wodę i sól. Dodajesz z 25g mąki i znowu mieszasz. Potem drożdże a na koniec reszta mąki. Wyrabiasz i odstawiasz na 1,5 godziny w misce szczelnie zamkniętej folią spożywczą. Potem wyciągasz, dzielisz na 2 kulki i te kulki do jakiegoś
  • Odpowiedz
  • 1
@amn1337: co się najeździłem za tym to masakra, internetowe sklepy ze stalą też chciały grube hajsy ale przypadkiem trafiłem na allegro gościa który sprzedawał takie blachy w różnych rozmiarach z możliwością docięcia.
  • Odpowiedz
@polancky: @hoolgerr: Vito iacopelli na yt podobny przepis pokazuje, proporcje prawie identyczne więc polecam jakbyś chciał na filmiku zobaczyć jak się wyrabia ciasto.

Prawdziwe pizzeboners... Ile Cię ta blacha sumarycznie kosztowała? Pewnie zostanę przy kupnie kamienia.
  • Odpowiedz
  • 0
@amn1337: vito znam i na bierząco śledzę jego filmiki. Przepis z tej samej "parafii" tylko, że ja nie używam oliwy przy robieniu ciasta ale po za tym to wszystko tak samo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@RETTEVER: jak robiłem kiedyś pizze wg. Przepisu RS to normalnie wsadzałem kulki do lodówki (obtaczałem w oliwie i zamykałem w woreczkach foliowych) ale powiem Ci szczerze, że nie wiem jak się zachowa ciasto z tego przepisu włoskiego bo nie próbowałem zostawiać ciasta więcej jak na 8 godzin. Zawsze planuje tak aby od razu upiec wszystkie placki i później gotową pizze do lodówy wstawiam...zresztą mi w ogóle upieczona pizza bardziej smakuje
  • Odpowiedz