Wpis z mikrobloga

@Anarchista-Pacyfista: Mam do zrobienia sprawozdanie "Sprawdzenie II prawa Kirchhoffa dla pojedynczego obwodu". W doświadczeniu podłączało się ogniwo prądu, raz w kierunku ładowania a raz w kierunku rozładowania. W pierwszym przypadku wyszła mi SEM dodatnia, w drugim ujemna. Tym samym prąd zwarcia w pierwszym przypadku wychodzi dodatni a w drugim ujemny. Takie są obliczenia. Powinienem to zinterpretować tak, że SEM w kierunku rozladowania też ma być dodatnia, czyli po prostu usunąć
  • Odpowiedz
@dziazdgo: Sama w sobie SEM nie jest ujemna, ale w przypadku kiedy jest zamontowana w obwodzie w kierunku przeciwnym do płynięcia prądu, to powoduje spadek napięcia <=> można ją traktować jako ujemną. Wydaje mi się, że wyniki doświadczenia są jak na razie zupełnie zgodne z rzeczywistym stanem rzeczy.
  • Odpowiedz
@Anarchista-Pacyfista: Tak jest, tylko problem tkwi w sformułowaniu wniosków. A co powiedziałbyś o prądzie zwarcia? Wyraża się on wzorem Izw = E/Rw, gdzie E to SEM a Rw to rezystancja wewnętrzna ogniwa. Skoro SEM jest dodatnia to prąd zwarcia tez powinien byc zawsze dodatni, tak? Sorki, że pytam o takie elementarne rzeczy, ale jak profesor spytał mnie o to, dlaczego SEM w kierunku rozładowania jest ujemna, to powiedziałem, że dlatego,
  • Odpowiedz