Wpis z mikrobloga

Orientuje się ktoś z was mirki jak w praktyce wygląda legalny podnajem/zameldowanie w mieszkaniu komunalnym? Moja ciotka od ponad 50 lat mieszka w mieszkaniu komunalnym w warszawie. Po tym jak zmarł mój dziadek i babcia, mieszka sama w 3 pokojowym mieszkaniu (chociaż jeden pokój jest przechodni - przedłużenie korytarza). Ostatnio zaoferowała mi możliwość wprowadzenia się do siebie, tylko nie wiemy jak to ugryźć od strony prawnej. Z tego co wyczytałem w internecie jeśli się po prostu zamelduję, to ciotka może dostać wypowiedzenie umowy najmu. Mogę iść do urzędu dzielnicy i prosić o zgodę na współwynajem ale kolei miasto się niechętnie patrzą na taki podnajem swoich lokali... A ja zarobkami nie mieszczę w skali osoby która może się ubiegać o lokal komunalny.

Ktoś wie jak to ugryźć?

#warszawa #nieruchomosci #komunalne #mieszkanie #prawo #pytanie
  • 12
  • Odpowiedz
@Przegralem_zycie ale oczym Ty mowisz? Legalnie? Uczciwie? Nie bedzie legalne zajmowanie lokalu komunalnego przez osobe, ktora przekracza kryterium i jest w stanie utrzymac mieszkanie ze swoich srodkow. Nie kombinuj po prostu moze?
  • Odpowiedz
@Przegralem_zycie: Jesteś pewny, że jest taka droga prawna? Kiedyś czytałem i takie mieszkania komunalne po prostu przekazywało sie w rodzinie po prostu meldując kolejna osobę. Teraz to zmienili? Z tego co pisałeś to wnioskuje, że jedna z legalnych furtek zamknęli.
  • Odpowiedz
@szcz33pan: To tak nie działa. Meldunek obecnie jest tylko oświadczeniem woli że ja Jan Kowalskim przebywam tam i tam. Natomiast o zgodę na mieszkanie trzeba wystąpić do właściela mieszkania - gminy lub miasta. Samo zameldowanie w mieszkaniu komunalnym i zgoda miasta na przebywanie w nim nie daje żadnych praw do jego "przekazania". De facto zameldować mógłbym się w nim bez problemu, tylko samo zameldowanie nic mi nie daje - wtedy
  • Odpowiedz