Wpis z mikrobloga

Zamierzam w przyszłym tygodniu zapisać się na siłkę po około rocznej przerwie. Chcę zacząć programem Starting Strength, czyli same podstawowe złożone ćwiczenia. Tym razem jednak chcę się również skupić dość mocno na rozciąganiu i mobilności, bo podczas wcześniejszego epizodu z siłką kompletnie to pomijałem (jak i przez całe życie), co w połączeniu z siedzącym trybem życia dało poczucie mocnego przykurczenia całego ciała. Już wcześniej zauważyłem, że robię butt winka przy przysiadach i nie wiem w jakim kierunku iść żeby to naprawić, bo teorii jak i filmików na necie pełno. Według jednych to przykurczone dwugłowe uda, inni wskazują na mobilność bioder, jeszcze inni na mobilność w stawie skokowym.

I tutaj moja prośba do was. Posiada ktoś jakieś rzetelne, sprawdzone źródła i porady (kanały YT itp.) jak z tym walczyć i jak ogólnie poprawić mobilność wybranych obszarów ciała żeby w pełnym zakresie ruchu oraz bezpiecznie, robić te podstawowe ćwiczenia jak siady, martwy, wyciskania? Plus jakie kanały najlepiej oglądać żeby nauczyć się prawidłowej techniki tych ćwiczeń?

Z racji tego wszystkiego zastanawiam się jeszcze czy iść od razu na siłkę i z małymi ciężarami robić te wszystkie ćwiczenia, czy przeznaczyć chociaż ten miesiąc na wzmocnienie ciała (jakieś ćwiczenia na core stability) i poprawę mobilności? Jakie jest wasze zdanie?

#mikrokoksy
#silownia
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sixty-five: pavel tsatsouline - rozciąganie odprężone, spoko książka nt. rozciągania. Jak nigdy nie pracowałeś to zapewne będziesz potrzebował nad mobilnością większości ciała. Jeśli chodzi o przysiad to zazwyczaj staw skokowy,biodra,poślady. Pamiętaj że każdy ma inną mobilność więc "Według jednych to przykurczone dwugłowe uda, inni wskazują na mobilność bioder, jeszcze inni na mobilność w stawie skokowym." pewnie wszyscy mieli racje bo to akurat było u nich przykurczone, u ciebie równie dobrze
  • Odpowiedz