Nadeszły mrozy + krótkie dystanse autem i mój akumulator nie domaga. Chciałem zapytać czy jest sens wymieniać aku teraz ? w zimie ? oraz czy ktoś z Was uzupełniał poziom elektrolitu w akumulatorze ? Bo mam obsługowy i dzisiaj mam zamiar sprawdzić czy czasami nie jest tam za sucho a dwa czy dolanie wody destylowanej znacznie poprawi jego trwałość ? Czy szkoda zachodu ?
@RadiOBagdaD: ładunek zużyty na odpalanie auta (nawet jeśli to diesel i grzejesz świece) spokojnie uzupełnia się w kilka minut. Kłopoty z rozruchem to raczej kwestia ograniczenia możliwości prądowych starego akumulatora i wtedy warto go wymienić. A dlaczego nie zimą? Jak masz teraz problemy to wymień teraz, czekanie do lata nie pomoże :D
Dawno nie widziałem obsługowego - ile ma lat? Jeżeli brakuje mu wody, to na pewno działa gorzej, część
Chciałem zapytać czy jest sens wymieniać aku teraz ? w zimie ?
@RadiOBagdaD: Jak przetrzymasz zimę z niedomagającym akumulatorem to jest szansa, że gdy pociepleje to pochodzi do końca roku. Ale nie wiem czy jest sens się męczyć teraz z nadzieją, że wytrzyma lato. Sprawdź ładowanie i pobór prądu na wyłączonym samochodzie, aby nie wymieniać akumulatora na darmo. Jeśli zostawisz rozładowany akumulator na mrozie to błyskawicznie on wysiądzie. Elektrolit zawsze
@RadiOBagdaD: Konserwacja akumulatora co jakiś czas (w zimne dni częściej (co miesiąc)): 1. Bierzesz akumulator do ciepłego pomieszczenia. 2. Sprawdzasz z latarką poziom elektrolitu, jeśli jest niższy niż prawidłowy, to dolewasz wody demineralizowanej. 3. Czyścisz akumulator z kurzu/brudu/piasku (wilgotną szmatką). Czyścisz słupki akumulatora papierem ściernym. Możesz przesmarować słupki smarem silikonowym. 4. Podłączasz akumulator pod prostownik na najniższym prądzie (na ładowarce z Lidla jest to 0,8 A). Czekasz kilka(naście) godzin aż
@RadiOBagdaD: czyli nie jest tak, że masz zwykłe nakrętki do odkręcania ręką, tylko takie do odkręcenia czymś w stylu śrubokręta i schowane pod zaślepką?
@RadiOBagdaD jak dojeżdżasz do miejsca postoju to nie gaś silnika, wyłącz dmuchawę, światła i minutę niech pochodzi. Akumulator może być sprawny. Rób tak za każdym razem a będziesz szczęśliwy.
Wiecie szkodliwe są też moje krótkie dystanse bo ja np. zrobię około 100km to auto na mrozie może stać 2 dni spokojnie przy mrozie -4 stopnie i odpali ale jak zrobię krótki dystans to już słabo...
@wonsz_smieszek: Ale mogę odkręcić te zaślepki i uzupełnić poziom elektrolitu ?
@RadiOBagdaD: Po 5 minutach jazdy masz ze sporą górką uzupełnioną elektryczność zużytą na rozruch. No chyba, że najpierw dwie minuty grzejesz świece, a potem przez minutę kręcisz rozrusznikiem :) To nie kwestia krótkich dystansów, tylko słabego ładowania lub kiepskiego akumulatora.
Możesz dolać, z tym że nie powinno być takiej potrzeby w czasie normalnego życia akumulatora. Jeśli zachowuje się tak jak piszesz, to po prostu czas na wymianę.
@wonsz_smieszek: Mówimy w tym wypadku o benzyniaku ;) No nie wiem może pokombinuje a jak nie no to jutro pojadę po nowy ( ͡°͜ʖ͡°) ehhh kolejny wydatek ( ͡°ʖ̯͡°)
#motoryzacja #samochody #mechanikasamochodowa #mechanika
Dawno nie widziałem obsługowego - ile ma lat? Jeżeli brakuje mu wody, to na pewno działa gorzej, część
@RadiOBagdaD: Jak przetrzymasz zimę z niedomagającym akumulatorem to jest szansa, że gdy pociepleje to pochodzi do końca roku. Ale nie wiem czy jest sens się męczyć teraz z nadzieją, że wytrzyma lato.
Sprawdź ładowanie i pobór prądu na wyłączonym samochodzie, aby nie wymieniać akumulatora na darmo.
Jeśli zostawisz rozładowany akumulator na mrozie to błyskawicznie on wysiądzie.
Elektrolit zawsze
1. Bierzesz akumulator do ciepłego pomieszczenia.
2. Sprawdzasz z latarką poziom elektrolitu, jeśli jest niższy niż prawidłowy, to dolewasz wody demineralizowanej.
3. Czyścisz akumulator z kurzu/brudu/piasku (wilgotną szmatką). Czyścisz słupki akumulatora papierem ściernym. Możesz przesmarować słupki smarem silikonowym.
4. Podłączasz akumulator pod prostownik na najniższym prądzie (na ładowarce z Lidla jest to 0,8 A). Czekasz kilka(naście) godzin aż
@wonsz_smieszek: Ale mogę odkręcić te zaślepki i uzupełnić poziom elektrolitu ?
Możesz dolać, z tym że nie powinno być takiej potrzeby w czasie normalnego życia akumulatora. Jeśli zachowuje się tak jak piszesz, to po prostu czas na wymianę.