Wpis z mikrobloga

Nadeszły mrozy + krótkie dystanse autem i mój akumulator nie domaga. Chciałem zapytać czy jest sens wymieniać aku teraz ? w zimie ? oraz czy ktoś z Was uzupełniał poziom elektrolitu w akumulatorze ? Bo mam obsługowy i dzisiaj mam zamiar sprawdzić czy czasami nie jest tam za sucho a dwa czy dolanie wody destylowanej znacznie poprawi jego trwałość ? Czy szkoda zachodu ?

#motoryzacja #samochody #mechanikasamochodowa #mechanika
  • 38
  • Odpowiedz
@RadiOBagdaD: ładunek zużyty na odpalanie auta (nawet jeśli to diesel i grzejesz świece) spokojnie uzupełnia się w kilka minut. Kłopoty z rozruchem to raczej kwestia ograniczenia możliwości prądowych starego akumulatora i wtedy warto go wymienić. A dlaczego nie zimą? Jak masz teraz problemy to wymień teraz, czekanie do lata nie pomoże :D

Dawno nie widziałem obsługowego - ile ma lat? Jeżeli brakuje mu wody, to na pewno działa gorzej, część
  • Odpowiedz
Chciałem zapytać czy jest sens wymieniać aku teraz ? w zimie ?

@RadiOBagdaD: Jak przetrzymasz zimę z niedomagającym akumulatorem to jest szansa, że gdy pociepleje to pochodzi do końca roku. Ale nie wiem czy jest sens się męczyć teraz z nadzieją, że wytrzyma lato.
Sprawdź ładowanie i pobór prądu na wyłączonym samochodzie, aby nie wymieniać akumulatora na darmo.
Jeśli zostawisz rozładowany akumulator na mrozie to błyskawicznie on wysiądzie.
Elektrolit zawsze
  • Odpowiedz
@RadiOBagdaD: Konserwacja akumulatora co jakiś czas (w zimne dni częściej (co miesiąc)):
1. Bierzesz akumulator do ciepłego pomieszczenia.
2. Sprawdzasz z latarką poziom elektrolitu, jeśli jest niższy niż prawidłowy, to dolewasz wody demineralizowanej.
3. Czyścisz akumulator z kurzu/brudu/piasku (wilgotną szmatką). Czyścisz słupki akumulatora papierem ściernym. Możesz przesmarować słupki smarem silikonowym.
4. Podłączasz akumulator pod prostownik na najniższym prądzie (na ładowarce z Lidla jest to 0,8 A). Czekasz kilka(naście) godzin aż
  • Odpowiedz
@RadiOBagdaD jak dojeżdżasz do miejsca postoju to nie gaś silnika, wyłącz dmuchawę, światła i minutę niech pochodzi. Akumulator może być sprawny. Rób tak za każdym razem a będziesz szczęśliwy.
  • Odpowiedz
Wiecie szkodliwe są też moje krótkie dystanse bo ja np. zrobię około 100km to auto na mrozie może stać 2 dni spokojnie przy mrozie -4 stopnie i odpali ale jak zrobię krótki dystans to już słabo...

@wonsz_smieszek: Ale mogę odkręcić te zaślepki i uzupełnić poziom elektrolitu ?
  • Odpowiedz
@RadiOBagdaD: Po 5 minutach jazdy masz ze sporą górką uzupełnioną elektryczność zużytą na rozruch. No chyba, że najpierw dwie minuty grzejesz świece, a potem przez minutę kręcisz rozrusznikiem :) To nie kwestia krótkich dystansów, tylko słabego ładowania lub kiepskiego akumulatora.

Możesz dolać, z tym że nie powinno być takiej potrzeby w czasie normalnego życia akumulatora. Jeśli zachowuje się tak jak piszesz, to po prostu czas na wymianę.
  • Odpowiedz