Wpis z mikrobloga

@amdziak: soli peklowej nie daje sie na łyżki tylko na gramy :) jak długo będziesz peklował? Dobrze jest też zrobić nastrzyk. Będziesz to poźniej wędził/gotował/piekł? Jakie mięso?
Szynka, schab i karkówka wieprzowe. Później albo wędzenie, ale pewniej pieczenie. Myśle peklowac do soboty, ale narazie czekam aż solanka wystygnie
@amdziak: jeśli chcesz peklować 3 dni to powinieneś dać ok 380gram peklosoli na 2.4 litry wody i do tego nastrzyknac to. I codziennie obracać to mięcho w pojemniku, żeby się równomiernie zapeklowało
@amdziak: sól zwykła nadaje sie do białej kiełbasy. Nie spotkalem sie z solanka ze soli kamiennej. Dam Ci dobra rade. Kup rano w spożywczaku sól peklową i zapekluj to do porządku. Tak jak chcesz zrobić to będziesz później żałował, że mięso twarde, w smaku nijakie itp i jak nie masz gdzie kupić szprycy do nastrzyku to kup w aptece największą igłę, największą strzykawkę i nawpuszczaj tej zalewy do środka
@libanek: nasi dziadkowie nie znali soli peklowej tylko soli kamiennej :) wiele razy wiedzieliśmy mięso i nigdy go nie nastrzkiwalismy i zawsze było OK ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak już będę miał gotowe wyroby to zawołam i sie pochwale ( ͡° ͜ʖ ͡°) dzieki za wszystkie porady!