Wpis z mikrobloga

Witajcie Mirki. Mam pewien problem, otóż pracuje w obecnej firmie od początku roku, same nocki od 18 do 6 rano średnio po 15 dni w miesiącu i dodam jeszcze że robię dwie soboty i niedziele. Jak przychodzi do podpisywania listy obecności to mam tam zupełnie inne godziny wpisane(od 6 rano albo od 14). Zarabiam 9zł za godzinę. Czy mogę jakoś wyegzekwować należące mi się pieniądze z racji tego że robię godziny nocne? Bo ostatnio mnie znajomi uświadomili że daje się robić w ch*a jeśli mi nic dodatkowo za to nie płaci jak również za to że za niedzielę i święta też nie dostaje nic więcej.

#prawopracy #praca #prawo #kiciochpyta #pytanie
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cadec ja robilem na 1/4 etatu po 12h dziennie przez rok w budowlance. Pewnego dnia mnie w------i. Policz jakie hajsy sie udalo wyszarpac przez sad. Aczkolwiek nie mialem zamiaru tam juz pracowac..ale jak go widze niekiedy gdzies w sklepie to normalnie pogadamy... i csly czas powtarza ze dobrym pracownikiem bylem #takaprawda . Inna robota lezala na chodniku... trzeba sie bylo tylko schylic... ale jak kogos w krzyzu j---e to
  • Odpowiedz
@cadec: to jak najbardziej, należy ci się dodatek +20% za pracę w nocy, tylko byś musiał udowodnić że tak pracowałeś. W okolicy powinny być jakieś biura chociażby Solidarności tam pewnie pomogą ci od strony prawnej
  • Odpowiedz
@cadec: Zawsze możesz napisać skargę do PIP. Musisz podać w niej swoje dane, ale możesz zaznaczyć, że na podstawie art. 44.3 Ustawy o PIP nie wyrażasz zgody na podanie Twoich danych pracodawcy.
  • Odpowiedz
@peszmerd: no niestety podpisałem, ale za listopad jeszcze mi nie dali listy do podpisania a podejrzewam że w niedługim czasie pracodawca może mieć do mnie jakieś pretensje i będzie chciał jeszcze zwrotu kasy ode mnie i chciałbym też mieć na niego jakiegoś haka.

@stan-tookie-1:
@MoHardcore:
@Obserwator_z_ramienia_ONZ:
@sorhu:
Są na komputerze faktury które ja wystawiłem i jakbym je podrukowal to jakiś dowód bym
  • Odpowiedz
@cadec: Jeszcze tylko dodam, że bez Twojej zgody nie ma prawa potrącać Ci nic z wypłaty, oczywiście poza składkami i ewentualnie komornikiem. Jak będziesz wiedzieć coś więcej, daj znać, doradzimy.
  • Odpowiedz