Aktywne Wpisy
wapiti +19
Do całej tej dyskusji na temat KPO warto dodać, że Konfederacja jako jedyna partia nigdy nie chciała tych pieniędzy. Ponad 3 lata temu, gdy temat dopiero pojawił się w opinii publicznej, nikt nie podnosił, że jest to dług, który przyjdzie nam wszystkim spłacać. W rzeczywistości zaczęliśmy go spłacać jeszcze zanim w ogóle otrzymaliśmy te środki. Już wtedy wiedzieli, że pieniądze zostaną odblokowane dopiero po zmianie rządu, co rzeczywiście miało miejsce. Doskonale też

jmuhha +5
Czyli to działało tak, że:
-kupil spolke ktoś za 100k,
-dotacji dostał 500k,
Czyli jest 400k na plusie za państwowe moje i twoje pieniądze?
#kpo
-kupil spolke ktoś za 100k,
-dotacji dostał 500k,
Czyli jest 400k na plusie za państwowe moje i twoje pieniądze?
#kpo

http://coinjournal.net/charlie-shrem-unveils-new-venture-intellisys-capital/
Charlie Shrem po wyjściu z wiezienia, wraca do krypto z nowym projektem - buduje fundusz podobny do ICONOMI, z tą różnicą, że jego projekt - Intellisys Capital będzie zbudowany z tradycyjnych spółek giełdowych. Jednostki funduszu będą stokenizowane na blockchainie Ethereum - tak jak posiadanie tokenów ICONOMI oznacza inwestycję w portfolio złożone z wielu kryptowalut, tak kupowanie tokenów Intellisys będzie oznaczało posiadanie zestawu tradycyjnych papierów wartościowych.
Niestety nie jestem w stanie powiedzieć nic bliżej, ponieważ na razie nie ma jeszcze prospektu/whitepaperu całego przedsięwzięcia, mogę polecić jedynie wątek na reddicie, w którym Shrem (pod nickiem Bitcoin_charlie) odpowiada na pytania
https://www.reddit.com/r/ethereum/comments/5f03o4/charlie_shrem_unveils_new_venture_intellisys/
Osoby nowe w świecie krypto, uprzedzam, że przyczyny, jego pobytu w więzieniu, nie są moralnie jednoznaczne - założył on w 2011r firmę BitInstant umożliwiającą łatwe kupowanie BTC - wówczas, kryptowaluty miały bardzo niejasną sytuację prawną, i BitInstant działało w oparciu o założenie, że jest to towar a nie waluta - co później stało się podstawą zarzutów o bycie transmiterem pieniędzy bez wymaganych licencji. Drugim oskarżeniem było to, że Charlie udzielił instrukcji jak używać jego firmy tak aby zachować wysoką prywatność osobie, która użyła jej do prania brudnych pieniędzy powiązanych z pierwszym Silk Road - to było podstawą do zarzutu o współudział w praniu brudnych pieniędzy (który ostatecznie został odrzucony)
Ogólnie osoba ta cieszy się poważaniem wśród społeczności - moim zdaniem, projekt jest ciekawy i warto go śledzić - pomost pomiędzy tradycyjnymi rynkami papierów wartościowych a kryptowalutami jest potrzebny, i być może jest to pierwsza inicjatywa zapełniająca tą niszę.