Aktywne Wpisy
Alzena +121
Zazdroszczę wam że jesteście w stanie pić te napoje zero 😔 ja tych słodzików nie jestem w stanie zdzierżyć, zostaje po nich na podniebieniu paskudny, mdły posmak którego nie mogę się pozbyć przez wiele godzin. A co gorsza te napoje bez cukru są o wiele słodsze niż odpowiedniki z cukrem.
#zdrowie #kuchnia
#zdrowie #kuchnia
kubas_782 +199
Tytuł: Stulecie Detektyków
Autor: Jurgen Thorwald
Gatunek: historyczna
★★★★★★★★★☆
Autor znany najbardziej ze Stulecia Chirurgów, historycznej książki o historii chirurgii tym razem bierze na tapet kryminalistykę. SD to więc historia o tym jak nauka (daktyloskopia, toksykologia, badanie broni) wdzierała się do pracy policyjnej.
Wszystko to jest opisane przez pryzmat historii, często niezrozumiałych pionierów, którzy nieraz nie doczekali zastosowania swoich technik w praktyce.
Każdy przełom opisuje autor przy pomocy jakiejś głośnej sprawy z okresu, którą to dana technika pomogła wyjaśnić. Dzięki temu całość czyta się wyborny kryminał i mimo sporej objętości książka ani na moment nie nudzi.
Dodatkowo jest też Stulecie świetną kroniką tamtych czasów dzięki, której możemy zobaczyć jak wyglądało życie i praca ludzi na przełomie XIX i XX wieku.
Tytuł: Księga Zachwytów
Autor: Filip Springer
Gatunek: reportaż
★★★★★★★☆☆☆
Springer znany jest głównie z książek zajmujących się takimi tematami jak architektura i urbanistyka.
Ksiega Zachwytów stanowi jego subiektywny przegląd udanych polskich budynków powstałych po wojnie.
Trzeba autorowi przyznać, że ma dobre oko i potrafi nawet w mniejszych, czy mniej znanych lokacjach znaleźć coś niebanalnego i wartego uwagi. Nidy nie sądziłem np że w takiej Bydgoszczy może znajdować się tyle ładnych i ciekawych realizacji. Książkę czyta się szybko, fajnie i przyjemnie.
Na minus. Nie wiem po co wśród tytułowych zachwytów autor musiał przemycić kilka tekstów a nieudanych realizacjach. IMO nie pasują one do reszty i gryzą się resztą narracji.
Wydaję mi się też, że teksty można by lepiej podzielić. Springer wybrał klucz geograficzny, przez co książka nie ma żadnej myśli przewodniej. Ot zbiór krótkich felietonów. Lepszy moim zdaniem byłby klucz funkcjonalny (biurowce, dworce, osiedla etc), czy stylistyczny.
Tytuł: Miasto Śniących Książek
Autor: Walter Moers
Gatunek: fantastyka
★★★★★★★☆☆☆
Bohaterem książki jest należący do smokowatej rasy początkujący poeta Hildegunst Rzeźbiarz Mitów, który udaje się do książkowej stolicy Camonii Księgogrodu aby odnaleźć autora pewnego tajemniczego manuskryptu. Oczywiście jest to tylko początek i po drodze spotka go wiele przygód i ciekawych spotkań.
Opis sugeruje, że jest to fantastyka skierowana raczej dla młodszego czytelnika i ale ja bym raczej powiedział, że to lektura z której przyjemność może czerpać każdy od 10 do 100 lat. Ja osobiście bawiłem się całkiem nieźle dzięki wspaniałej wyobraźni i stylowi autora.
#bookmeter
@robertvu:
Twój wpis wygląda na błędny. Prosimy o stosowanie się do kilku prostych zasad.
Tag bookmeter (sluży on tylko do wpisywania przeczytanych książek)!
Regulamin zabawy
A tym Stuleciem detektywów narobiłeś mi apetytu, bo czytałem już kilka książek tego autora dot. medycyny (bardzo, bardzo dobre) a Detektywów mam nadal nieruszonych na półce.
Rewelacyjna :)