Wpis z mikrobloga

Coledzy i Coleżanki spod tagów #inteligentnydom i #budownictwo. We wpisie sprzed kilku dni pisałem o chęci zbudowania zdalnie otwieranej szafki do automatycznego odbierania paczek od kurierów (http://www.wykop.pl/wpis/20364995/mirki-mam-pytanie-do-milosnikow-inteligentnydom-i-/). Zaczynam pomysł realizować. Zamówiłem niezbędne elementy:

Jak szafkę, zdecydowałem się wybrać tanią, meblową szafkę łazienkową:
http://allegro.pl/show_item.php?item=6558289045
Będzie do niej się łatwo włamać, choćby siekierą ( ͡° ʖ̯ ͡°), ale zabezpieczenie samego mechanizmu zamykającego również nie będzie na poziomie GRADE4, więc nie ma co tutaj szaleć z super wytrzymałymi szafkami metalowymi.

Zamknięciem będzie elektrozaczep BF-400-123 z czujnikiem i sprężyną. Jest wersja bez czujnika otwarcia i bez sprężyny, ale i tak je chciałem domontowywać, więc mam wszystko w zestawie.

Co jeszcze pozostaje? Właściwie najwazniejsze - czyli sposób sterowania. Ale to na razie pozostawię jako sekret. Wspomnę tylko, że skupię się nie tylko na samym sterowaniu otwórz/zamknij, ale również funkcjach bezpieczeństwa, żeby trochę nadrobić braki konstrukcyjne.
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Masz moje poparcie :P ostatnio słyszałem o amerykańskim startupie który robi coś podobnego do Ciebie, z tym że ziast szafki wykorzystuje bagażnik samochodu.
  • Odpowiedz
@frems: Najczęściej zamawiam rzeczy do pracy, więc nie planuję wtedy urlopów. A w weekendy, gdy czasami wyjeżdżam i tak kurierzy nie pracują. Mam jakiś pomysł na zabezpieczenie/ochronę przed taką sytuacją ( ͡º ͜ʖ͡º)
@araixmc: Bardzo fajny pomysł, ale trzeba by mieć zawsze samochód w podorędziu (a niestety najczęściej jak mnie nie ma to i nie ma samochodu). Nie traktuję mojego pomysłu tak ambitnie,
  • Odpowiedz
@Szloch: Ogarnąłeś kwestię, czy szafka nie będzie komuś przeszkadzać na klatce schodowej? Znając życie, w regulaminie spółdzielni jest pewnie zapis o zakazie montowania podobnych rzeczy bez zezwolenia, zgody sąsiadów etc.
  • Odpowiedz