Mirki z #smartfon #android oraz #elektronika #elektronikadiy chcę wykorzystać smartfona ( #xiaomi #redmi3 ) do ładowania słuchawek bluetooth. Smartfon ten ma OTG ale na porcie USB nie ma 5V. Zakładam, że smartfon w jakiś sposób jest w stanie wykryć, że ktoś podpiął np. pendrive i wtedy podaje napięcie żeby go zasilić. W jaki sposób zmusić telefon do podania 5V na port mimo, że nie ma do niego podłączonego żadnego urządzenia które mógłby rozpoznać? Czy trzeba tu zastosować jakiś trik z rezystorem między szynami danych, albo może jest aplikacja która jest w stanie wymusić podanie napięcia na USB? Próbowałem coś znaleźć w google ale nic nie znalazłem na ten temat...
@Zajc: @d15ea5e: Super, o to chodziło, dzięki ( ͡°͜ʖ͡°)
ee przecież na normalnie na lg g2 brałem kabel otg i zwykły usb i ładowałem drugi telefon
@SanFable: No ja wziąłem zwykły kabel USB-microUSB i z niego zrobiłem ten do ładowania ale mi nie działał. Muszę rozbebeszyć wtyczkę i tam zewrzeć, bo w kablu są tylko cztery żyły...
Komentarz usunięty przez autora
@SanFable:
NIEEKONOMICZNE
@SanFable: No ja wziąłem zwykły kabel USB-microUSB i z niego zrobiłem ten do ładowania ale mi nie działał. Muszę rozbebeszyć wtyczkę i tam zewrzeć, bo w kablu są tylko cztery żyły...