Wpis z mikrobloga

@MrBanana: Nie przenoś tylko skorzystaj z faktu, że funkcja logarytmiczna jest monotoniczna i opuść logarytm. Musisz tylko zmienić znak, bo podstawa jest mniejsza od 1, więc funkcja logarytmiczna będzie malejąca. A, i nie zapomnij o dziedzinie.
@MrBanana: Edytowałem komentarz i zmieniłem na monotoniczność, ale w sumie to chodzi o to samo. Chodzi o to, że nie przyjmuje takiej samej wartości dla żadnych różnych od siebie argumentów. Tutaj przy nierównościach korzysta się raczej z monotoniczności funkcji, czyli z faktu, że rośnie ona lub maleje w całej swojej dziedzinie. Gdyby tak nie było, to nie mógłbyś tak po prostu opuścić logarytmu. Widać to np. przy opuszczania kwadratu w równaniu
@MrBanana:

i czy funkcja logarytmiczna zawsze jest monotoniczna i czy zawsze można opuścić logarytm

Tak, funkcja logarytmiczna w całej swojej dziedzinie jest monotoniczna - popatrz na wykresy funkcji logarytmicznej. Od jej podstawy zależy czy będzie to funkcja zawsze malejąca, czy zawsze rosnąca. Intuicyjnie można szybko sprawdzić czy funkcja jest różnowartościowa krojąc jej wykres prostymi równoległymi do osi odciętych. Jeżeli żadna taka prosta nie przecina wykres w dwóch miejscach, to dana funkcja
Pobierz
źródło: comment_rnWDIWWh2iVhgvq12zOEgBOw8Icg8soI.jpg
@extern-int: Jasne, bo wiadomo, że x>1, inaczej trzeba by rozwiązać dwa przypadki. Wolałem już to uniwersalnie zapisać - tym bardziej, że twoje jest tylko jedną linijkę krótsze. To nie zawody na najkrótszy zapis - inaczej od razu można podać odpowiedź ;d