Wpis z mikrobloga

Mam mały problem i nie wiem co może być jego przyczyną.

Chciałem zainstalować system z pendrive, ale instalator zawiesza się na pierwszym ekranie gdzie wybiera się język i takie tam. na innym komputerze instalator działa bez zarzutów więc nie jest to wina pendrive, portów USB raczej też nie bo wszystkie działają.

Spotkał się ktoś z was z takim problemem i wie jak go rozwiązać?

#komputery #laptopy #windows #format
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JoKo12PL: obraz na pendrive nagrywam programem Widnows 7 USB download tool, który domyślnie formatuje do NTFS i nie da się tego obejść. Zawsze nim nagrywałem i instalowałem na wielu różnych komputerach i nigdy nie było problemu, tylko teraz na tym felernym laptopie coś nie gra ;/
  • Odpowiedz
@JoKo12PL: nagralem obraz tym WinSetupFromUsb na FAT32 ale w ten sposob nie udaje się uruchomić nawet tego ekranu startowego instalatora otrzymuje komunikat "Waiting USB disks to initialize" a chwilę później "USB disk is not yet available"...
  • Odpowiedz
@JoKo12PL: spróbuję.

W międzyczasie nagrałem obraz za pomocą YUMI w FAT32 i efekt jest ten sam co w NTFS za pomoca Widnows 7 USB download tool. Zwiecha na pierwszym ekranie instalacji tj. wyboru jezyka.
  • Odpowiedz
@JoKo12PL: zmienilem Boot Priority na Legacy First i efekt ten sam, "Waiting USB disks to initialize" a chwilę później "USB disk is not yet available"... jakaś gruba imba się tutaj odwala ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@JoKo12PL: laptop kupiony nieco ponad rok temu, tani budżetowy Lenovo.

Wina nie leży po stronie pendrive, bo obraz nagrany każdym z trzech programów jakie używałem:

Windows 7 USB download tool, WinSetupFromUsb,
  • Odpowiedz