Wpis z mikrobloga

• 1
#cisco #sieci #it #islandia

Witam mirków, po ukończeniu technikum it wyemigrowalem do Islandii za chlebem jednak praca na budowie to nie to a bez odpowiednich certyfikatów nie dostanę pracy w it. Interesuje się sieciami i mam zamiar zdawać ccna tutaj.

Czy ośrodek egzaminacyjny może mi odmówić zdawania egzaminu bo nie mam kursu? Są tutaj aż 2 chyba takie ośrodki które mogą mnie egzaminować jednak wszelki kontakt zostawia tylko echo.

Źródło wiedzy to netacad znajomego i książki po ang.

Czy lepiej zdawać ccna w 1 egzaminie czy 2 mniejsze? Chyba mniejsze nie patrząc na koszt a na materiał do nauki na egzamin.

Wszelkie wskazówki mile widziane.
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fudzi: nie trzeba mieć kursu, że by podejsc, tylko pamietaj że jak nie zdasz to kasa przepada.

A co do drugiego pytania to lepiej chyba zdawać jeden, jest mniej szczegółowy z tego co pamietam
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
Dostałem odpowiedź i okazuje się że w rejonie reykjavíku jest tylko 1 firma mogąca przeprowadzić egzamin na ccna: www.ntv.is jutro będę znał cenę w koronach islandzkich.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
Cena egzaminów to:
CCENT ICND1 100 105 25 000kr
Ccna ICND2 200 105 25 000kr
Ccna 200 125 45 000kr
Czy coś oprócz netacad i ich ćwiczeń/ labow polecacie? Jakieś dodatkowe książki wymagane czy to wystarczy. Rady jak się przygotowac milewidziane :-)
  • Odpowiedz
@fudzi: Ja lubię sobie obejrzeć jakiś video kurs jak ktoś coś opowiada jako wprowadzenie do tematu. Ze swojej strony polecam CBT Nuggets, i INE.com. Jeśli chodzi o książki, to najlepsza i wszędzie polecana (z której też sam korzystałem do CCNA, to Official Cert Guide spłodzona przez W. Odom'a, natomiast nie wiem jak to się pokrywa dokładnie z netacad.

Jeśli chodzi o ceny, to raczej standardowe 150$ za party, i 295$
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@cefalotos dzięki za odpowiedź, pisałem do 2 innych firm. Szkoła techniczna w Reykjavíku odpowiedziała mi że u nich niema opcji zdawać bo oni mają tylko dla uczniów, inna firma odpisała mi że jest mała i że też się nie da u nich zdawać bo mają mało ludzi (tu nie rozumiem oco im chodzi) i tylko ntv mi odpisalo potwierdzająco.

A jak wygląda sprawa z #vce? Z tym symulatorem
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@cefalotos Z tego co czytałem jest to program który jest symulatorem egzaminu, w sieci są dostępne jakieś egzaminy. Czy one są oficjalne? Czy te pytania z vce są na egzaminie? Jeżeli tak to faktycznie bez sensu. Ale znowu oprócz nauki, czytania, robienia notatek jakieś rzetelne quizy by się przydały do przygotowania, ale nie z oficjalnymi pytaniami tylko zawierające ten zakres materiału
  • Odpowiedz
@fudzi: Z tego co wiem, to są właśnie oficjalne albo mocno podobne. Nie korzystałem. Testy masz przed każdym rozdziałem w Official Cert Guide. Na płytce CD też są testy.
  • Odpowiedz