Wpis z mikrobloga

Mirki elektroniki, mam pytanie. Jest sobie siatkowa antena telewizyjna do DVB na dachu. W pewnym momencie bez żadnego konkretnego powodu przestała działać. Po wymianie płytki, wzmacniacza, sprawdzeniu anteny i kabla jedyne co udaje się nam odebrać to 4 kanały na krzyż, kilkanaście kanałów o nazwach testX (które nie mam pojęcia czym są), dodatkowo raz na jakiś czas udaje się złapać kanały typu TVN HD czy Trwam, ale sygnał z nich jest tak słaby, że w ogóle nie ma obrazu, a dźwięk co chwilę się zatrzymuje. W tym samym miejscu jest postawionych kilka innych anten sąsiadów które odbierają bez najmniejszego problemu. Antena jest duża, ponoć dobrej jakości, kabel podłączony dobrze, a jesteśmy prawie pod samą Warszawą w miejscu o pełnym zasięgu. Macie jakieś pomysły co mogło się tu wydziać? #kiciochpyta #elektronika #telewizja #dvb
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jest sobie siatkowa antena telewizyjna

@Galmi: To jest imitacja anteny, a że działa to czysty przypadek. Wykonaj poprawnie instalację antenową. Na takie odległości nie potrzeba wzmacniaczy wręcz mogą się przesterowywać i powodować pogorszenie sytuacji, wystarczy mała antena yagi z symetryzatorem i dobry przewód do stosowania na zewnątrz.
  • Odpowiedz
@dktr: Tak skalę podejrzewałem, że antena siatkowa starego typu nie jest odpowiednia do częstotliwości DVB, dzięki, jutro przejadę się po odpowiedni sprzęt :)
  • Odpowiedz