Wpis z mikrobloga

@squad: Tak z ciekawości. Zapis jedno pod drugim sugeruje że dwie pierwsze liczby należy przez siebie pomnożyć tak aby wynikiem była trzecia(czyli 2513) do której dodajemy czwartą(718) dają wynik(74313). Dlaczego niby mamy tu mieć rozdział na dwa różne działania których wynik(74313) ma być ten sam?
  • Odpowiedz
@i20918: Gdy mnożysz w słupku to mnożysz górną liczbę przez każdą cyfrę dolnej z odpowiednim przesunięciem, a póżniej wyniki sumujesz. Tak naprawdę wynikiem mnożenia z góry jest to co jest na samym dole, to na środku to tylko stan przejściowy.
  • Odpowiedz
@squad
1. 25 -> 2513, bo + 0 0 = 1 3
2. 5 + 8 = 13 -> pod 8 ląduje 3, a 1 w "pamięci"
3. 2 + + 1(z pamięci) = 4 -> = 1
4. 7 + 0 = 7 -> pod 7 ląduje 7
  • Odpowiedz
@squad Skoro sam doszedłeś do wyniku od tyłu, to nie bardzo rozumiem sens - "Może ktos? zadanie do 5 klasy."
Zadanie w szkole podstawowej rozwiązuje się jak uczeń takiej szkoły i stosownie do jego wiedzy. Nie ma potrzeby wyważać otwartych drzwi.
  • Odpowiedz
@squad: Zadziwiające jaką dyskusję wywołało to zadanie.. czy na prawdę nikt z was nie miał w szkole mnożenia pod kreską? Bo przedstawiony tutaj zapis jest oczywisty pod tym względem.
  • Odpowiedz
@Sheta: @squad: ej ja tez w szkole inaczej mnożenia byłem uczony i do tej pory inaczej to robię.
359*207 - wynik też mi wychodzi jak w zadaniu, ale nie dostaję w kroku pośrednim takich liczb, bo te całe "w pamięci" każe mi pojedyncze cyfry gdzieś w górze pisać i dodawać do mnożonych w słupku (czy jakoś tak).
Teraz inną metodą się mnoży w szkole ?
(lvl37 here)
  • Odpowiedz