Wpis z mikrobloga

#pytanie techniczne do obeznanych w temacie sieci bezprzewodowych. Mam router dualband z trzema odłączanymi antenami (TP-Link Archer VR600). Niestety zasięg pomiędzy piętrami w domu jest słaby (gruby strop). Czy ma sens dokupienie anteny na kablu, który byłby pociągnięty między piętrami (wystarczyłoby ok 5m kabla) a całość podłączona zamiast jednej z 3 fabrycznych anten? Czy to ma szanse działać dobrze i wzmocni sygnał (pewnie tylko 2,4Ghz) na drugim piętrze?

#sieci #siecikomputerowe #wifi
  • 9
@shader: próbuj, koszt chyba nie duży, a na pewno bezpieczniej i taniej niż bawić się w repeater. Jak nie zadziała to najpewniej jest zrobić przelot kablem ETH miedzy pietrami i podpiąć 2 router na górze.
@zwierzak86 Można to połączyć. Drugi router postawić jako repeater a jak nie pociągnie to wtedy połączyć po eth. Ale klasyczny linksys na open wrt powinien dać radę :)
@zwierzak86: @npsr: kabel eth jest pociągnięty, więc dałoby radę, ale chciałem uniknąć drugiego routera/repeatera/wzmacniacza etc i związanego z tym zamieszania (konfiguracja, podsieci, kanały itd). Próbowałem też opcję Powerline ale nie polecam, słabo to działa.
@shader: Nie będzie to dobrze działać. Musiał byś wymienić wszystkie anteny z konkretnej częstotliwości. Lepiej kupić jakiś tani AP i podpiąć go skrętką. Jeżeli nie zależy Ci na dualband w tamtym miejscu to za 60zł już coś kupisz.
@shader: nie ma dużo zabawy z ustawieniami, tym bardziej że masz już ETH pociągnięty. Ostatnio robiłem takie coś znajomemu na jakiś tanich routerkach za 49,00. Jeden maił neta do WAN, na drugim ustawiony BRIDGE i link też do WAN. IP zarządzane przez 1 router, a kanały ustawione na 6 i 11, działa jak złe do dziś, bez problemów.
@shader jak masz eth to kup po prostu drugi ap. Może niekoniecznie Dual band a coś w pełnym n 300 MB /s używałem kilku tplink ów WA901ND i polecam. Wszystko w jednej sieci.