Wpis z mikrobloga

pójście do technikum

myślenie że przygotują cię do zawodu

Wy nawet nie macie pojęcia jak wielki błąd zrobiliście wybierając technikum, a nie liceum. Nie zostaniecie w żadnym calu przygotowani do zawodu, program jest oderwany od rynku pracy, gdybyście ogarnęli w 100% materiał z technikum, to nawet by was w sklepie komputerowym nie zatrudnili. xD Do matury będziecie słabiej przygotowani, chociaż wasi nauczyciele może będą całkiem dobrzy, to poziom jest uśredniany do uczniów, a technikum to zbieranina seb która nie ma pojęcia o zawodzie, który wybrali. Zawodowe przedmioty to jeszcze lepsza sprawa, ci ludzie chyba zostali zatrudnieni z łapanki xD

Zaraz ktoś napiszę, że skończył technikum budowlane i dostał pracę od razu. To możliwe, zważywszy na to że większość roboli wyjechało za granicę i wolą zarobić 1500€ po 8 godzinach pracy, niż tyrać tutaj 10 godzin za 3000zł miesięcznie.

tl;dr papier technika jest g---o warty, nic po technikum nie macie, jesteście w tym samym położeniu co po liceum i zostaniecie przygotowani słabiej do matury

#technikum #szkola #licbaza #liceum #techbaza #technik #edukacja #matura #studia #niepopularnaopinia
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SupremePepe: stary, czy ty na serio myslisz ze kazdy cala wiedze podsunie Ci na talerzu?

Druga sprawa - jaka szkole skonczyles? Masz wyzsze wyksztalcenie? Czy skonczyles tylko technikum i jestes obrazony na swiat ze nie ma dla Ciebie odpowiedniej pracy bo skladac kable to moze kazdy?

Az strach co bedziesz pisal po trafieniu na studia z informatyki, gdzie w sumie nie uczysz sie niczego konkretnego tylko dostajesz narzedzia do poglebiania swojej wiedzy
  • Odpowiedz
  • 0
@SupremePepe: ale pan p--------z głupoty xd skończyłam najlepsze liceum w województwie, maturę zdałam bardzo dobrze TYLKO dlatego, że chodziłam na korepetycje w 3 klasie. Do matury tak czy siak większość osób przygotowuje się we własnym zakresie, bo nauczyciele owszem, przygotują Cię i tę maturę zdasz, ale nie na jakimś wybitnym poziomie jeśli sam nie włożysz w to ogromu swojej pracy i czasu.
  • Odpowiedz
@SzCzoteckY: Masz rację kolego, w pełni się z tobą zgadzam, przez 4 lata edukacji nabyłeś umiejętności takie jak składanie komputera, podpinanie kabli i proste prace administracyjne - to znaczy nauczyłeś się konfigurować maskę podsieci na windowsie. Z pewnością wystarczą one abyś znalazł zatrudnienie, jestem tego pewien!

Zapomniałeś wspomnieć o tworzeniu stron internetowych w html i css, oczywiście html4, bo wielcy profesorowie w technikum zatrzymali się na roku 2000. Pomijam kwestie
  • Odpowiedz
@SupremePepe: Kończę właśnie technika mechatronika i daj mi przeciwnika z liceum który porozmawia ze mną o prostownikach, silnikach czy układach pneumatycznych. Nie jest to wiedza na poziomie nie wiadomo czego, ale idąc do pracy nie musieliby mi wszystkiego tłumaczyć jak co działa i po co, a i dogadałbym się pewnie z innymi o co im chodzi.

Oczywiście nie wszystkie szkoły uczą - u nas na przykład nauczyciel mechaniki jest zupełnie
  • Odpowiedz
  • 1
Ja skończyłem technikum rolnicze, większość osób z mojej klasy (dzięki temu, że mają tytuł technika rolnika) mogła wziąć mega wielkie dopłaty, w tym te na młodego rolnika. Bez dyplomu ani rusz. Plus to, że parę osób poszło na studia rolnicze.
  • Odpowiedz
@SupremePepe: Ludzie w technikum - w------e na wszystko, 0 nauki, gdzieś w głowie myślą, że są gorsi od liceum, matura zdana stabilnie, w kilku przypadkach bardzo dobrze. Liceum - większość czasu spędzają na śmianiu się jakie to technikum nie jest słabe, 'my już kończymy a ci debile jeszcze rok', kują sporo, głównie niepotrzebnych głupot 'a z matematyki może być 2, ja jestem na bio-chemie przecież', matura zdana słabo, jedynie polski
  • Odpowiedz
  • 4
@SupremePepe: Rodzice mocno sugerowali mi liceum, wybrałam technikum. Nauki było dużo - poza podstawowymi przedmiotami mieliśmy też sporo przedmiotów związanych z kierunkiem technikum (ekonomia, handel, prawo, rachunkowość, reklama, elementy przedsiębiorczości). Szkoła dała mi wiele umiejętności, które naprawdę przydały mi się w życiu. Dodam, że nie miałam żadnego problemu ze znalezieniem pracy po maturze/egzaminach, a materiał, który przerabialiśmy w szkole średniej pojawiał się często na studiach, więc po prostu miałam łatwiej
  • Odpowiedz
@SupremePepe: wybierałem szkołe bo wiedziałem co chcę robić w życiu.
Juz w gimbazie byłem pewien tego, że trafie na informatykę i wcale nie jarałem się tym, że będę grał na lekcjach.
Od początku byłe świadomy, że informatyka to nie klepianie w Csa czy przeglądanie fejsa.
Jakoś skonczyłem inżynierkę i ruszam z magisterką, nie miałem nigdy większego problemu z żadnym z przedmiotów na studiach. nawet z matmą, którą w technikum miałem na poziomie podstawowym.
  • Odpowiedz
@SzCzoteckY:
No, spoko, rozumiem co chcesz cały czas przekazać - samorozwój, nauka we własnym zakresie. Tylko potwierdziłeś co cały czas pisałem, że program w technikum jest na żałośnie niskim poziomie i zapewnia dosłownie nic.

Ty nie rozumiesz, że absolwent technikum ma być gotowy do pracy? Tak ciężko to zrozumieć? Cztery lata uczysz się ku jednej specjalizacji, to więcej niż inżynier o którym wspomniałeś. Tutaj nie chodzi o poznanie matematyki wyższej,
  • Odpowiedz
@SzCzoteckY: Obyś miał rację. Zdaje wszystkie kwalifikacje z dobrymi wynikami (4 klasa technik informatyk) ale straciłem już wszelkie nadzieje na to, że wiedza którą tu zdobywam się na coś w ogóle przyda. Maturę pewnie zdam bo mam spoko nauczycieli ale kwalifikacje E14 z moim poziomem programowania po technikum widzę bardzo ciemno. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Driver494: ka technikum konczylem kilka lat temu i z tego co wiem nieco sie program roznil.
Prawda jest taka ze to co dostajesz w szkole to tylko narzedzia do tego by dalej sie samemu rozwijac.

Jezeli chodzi o programowanie to raczej cos co mnie najmniej jara w calej informatyce ale z pewnoscia jest nieodzowne i kazfy powinien umiec napisac prosty programik.

Jak chcesz pracowac jako programmer to musisz zdecydowac jaka dziedzina
  • Odpowiedz
@SzCzoteckY: Technikum raczej wybiło mi z głowy zostanie programistą. Jedyne czego chcę to zdobyć tytuł technika i mieć to za sobą. Nie mam do tego głowy. Tak jak diagnostyka była banalna, do serwerów musiałem się trochę pouczyć tak programowanie to dla mnie czarna magia. Ogólnie chodziłem kiedyś na dodatkowe zajęcia programowania z projektu unijnego (C++) ale niewiele mi to dało. No ale nie powiem lepiej spędzić czas na nauce zawodu
  • Odpowiedz