Wpis z mikrobloga

Mirki, mój #pc ma dziwnie odpały od pewnego czasu, otóż nie chce się wyłączyć. System się zamyka, ekran gaśnie a #pc jak działał tak działa - wiatraki się kręcą etc. Nie mam pojęcia co może być przyczyną. Wcześniej w tym samym kompie karta grafiki blokowała przejście w tryb uśpienia i wybudzenie. Już jej nie ma, korzystam z zintegrowanej z i5 a teraz wyskoczył taki problem. Stoi na #windows10

#pcmasterrace
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@moh1942: No to świetnie, zaniosę go na rękojmię raz dwa. Tylko mam jedno pytanie, dlaczego tak się dzieje tylko po dłuższej pracy? Jak go po takim epizodzie włączę i wyłączę to nie ma tego problemu. Facet u którego go kupiłem to straszny #januszebiznesu próbował mi wcisnąć zepsutą kartę jako naprawioną "bo u niego na testach działała" (tylko u mnie już nie). Teraz pewnie zrobi to samo, włączy, wyłączy
  • Odpowiedz
@Sabr: jeszcze nie spotkałem się żeby karta graficzna blokowała uśpienie/wybudzenie komputera, zacznij od przywrócenia ustawień domyślnych biosu, jeśli jest aktualizacja biosu to ją zrób. Mam ten sam problem w starym komputerze, wymieniłem baterie od CMOS i na razie wyłącza się za każdym razem, u siebie też obstawiam zasilacz :D
Z drugiej strony jeśli próbował ukryć wadę grafiki to nie wiadomo co jeszcze ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@moh1942: Pobierz ten plik,odpal go i uruchom ponownie,powinno pomóc :)
Jak nadal nie pomoże to wtedy wejdź w Panel sterowania\Sprzęt i dźwięk\Opcje zasilania - wybierz działanie przycisku zasilania - zmień ustawienia które są obecnie niedostępne - ustawienia zamykania -
odhacz "włącz szybkie uruchamiane (zalecane)" i spróbuj czy działa.
Pozdro
  • Odpowiedz
@moh1942: Ja tylko raz, najpierw padło uśpienie, nieco później cała karta i to tak, że nie szło włączyć komputera. Po jej odpięciu działał normalnie.

@King_Of_New_York: Sprawdzę ten sposób i dam znać czy minęło.
  • Odpowiedz