Cześć. Zamówiłem wszystko co potrzebne do cydru, wina i piwa domowej roboty. Dostałem też niedawno sporą ilość jabłek, niektóre zaczęły się już psuć i moje pytanie czy mogę zamrozić jabłka na cydr? #cydr #cydrdomowy #pedzzwykopem #domowealkohole #jablka może pomoże @browin
@danielbulinski: surowych jabłek nie polecamy mrozić, bo po rozmrożeniu stają się ciemne i trochę 'ciapowate'. Zmieniają smak na gorzkawy.
Można je mrozić tylko po blanszowaniu, ale cały smak cydru jest zawarty w skórce, więc też kiepsko.
Zwyczajnie umyj wrzątkiem , wywal gniazdo nasienne i zasyp cukrem. Mogą sobie spokojne zacząć fermentować do momentu, kiedy nie dodasz drożdży szlachetnych :)
Można je mrozić tylko po blanszowaniu, ale cały smak cydru jest zawarty w skórce, więc też kiepsko.
Zwyczajnie umyj wrzątkiem , wywal gniazdo nasienne i zasyp cukrem. Mogą sobie spokojne zacząć fermentować do momentu, kiedy nie dodasz drożdży szlachetnych :)