Wpis z mikrobloga

Skończyłem audiobooka trylogii husyckiej autorstwa Sapkowskiego.

• 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MyPhilosophy: myślałem, że zakończył na zawsze wątek Geralta...

@cwany_lis: warto, ale audiobook to coś niesamowitego, superprodukcja, masa aktorów, swietna gra, klimatyczny lektor niczym starzec opowiadający historie przy kominku, niesamowita oprawa dźwiękowa i muzyczna...

polecam audiobooka, można odnieść wrażenie, że książka o niczym, ale cały czas coś się dzieje, opisy bitew to majstersztyk

Sapkowski swietnie ukazał też okrucieństwo tamtych dziejów i polityczne intrygi...
  • Odpowiedz
Najgorsze, że historia dobiegła końca a ja czuję się, jakbym pożegnał się z przyjaciółmi... byłem tam z nimi, na dobre i złe, słyszałem ich głosy, jeździłem konno, brałem udział w bitkach... bylem, miód i wino piłem

• Odpowiedz
@pseudoanon: Dokladnie! Zwłaszcza, że wiele postaci i wydarzeń jest autentycznych. Prócz niesamowicie wartkiej akcji można się wiele dowiedzieć o piastach śląskich i ówczesnej historii. Rewelka!

• Odpowiedz
@Maniut: słuchając audiobooka googlowałem zamki śląskie i dodawałem gwiazdki do map, co by kiedyś odwiedzić...

opisy miast, Wrocław, Praga, tętniące życiem, malownicze krajobrazy, magia...
  • Odpowiedz
@Maniut: no i ja uwielbiam owiane mgiełką magii i mistycyzmu historie o kościele, inkwizycji i tamtych "trudnych czasach" :)

więc dla mnie gęsia skórka podczas czytania była powszednia jak kasza ze skwarkami :D

a z tym obrazem Matki Boskiej dwukrotnie ranionej... XDD
  • Odpowiedz
@Maniut: ostrożnie ze spojlerami, nie psuj zabawy kolegom :D

najlepsze, że dokładnie wiem, którędy bohaterowie chodzili po Wrocławiu, oczami wyobraźni widzę pomurnika na dachu katedry...
  • Odpowiedz
@Maniut: ehh, spoiler niżej.

genialna historia, genialnie wpleciona w wir wydarzeń historycznych

a najbardziej jarałem się łaciną! :D aż musiałem sobie zapamiętać parę zdań i
  • Odpowiedz