Wpis z mikrobloga

Mam kolejną zagwozdkę z dziedziny #vmware #vsphere #emc #storage

Jest Lun (thin) o pojemności 5120 GB (z poziomu vcenter)
provisioned space to 2,36 TB = 2416,64 GB
free space to 2,92 TB = 2990,08 GB

Generalnie wszystko na macierzy mam na jednej Storage Pool'i i pokrojone na Luny (w tym ta 1 thinowa).

Teraz tak: w properties Luny (na macierzy - EMC VNX) mam:

User Capacity: 5120 GB
Consumed Capacity: 2987,323 GB.

Skąd do cholery wzięło się aż 2987,323 GB?!

Czytałem o tym, że luna zabiera dodatkowe miejsce na metadane, przelicznik: 0,02 (dla thinow) * capacity + 3 GB - no za cholerę mi to nie wychodzi. Chyba czegoś nie rozumiem...

Help?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ska87: Dawno temu przy vmfs3 miałem coś takiego ale migrowałem się właśnie na vmfs5 i nowy lun więc problem się sam rozwiązał. Teraz nie miałem takiego problemu.
  • Odpowiedz
@ska87: @houk: @houk: Tia, jak masz cokolwiek robione na cienkim lunie, to on ulega "brudzeniu" Wymigruj z DSa wszystkie maszynki, to zobaczysz że np na LUN mający 2 TB ma wykorzystane 600 GB, mimo że od strony Vmwarea nic na tym DSie nie ma.

Jeśli masz Esxi > 5.5 to z poziomu CLI jest bardzo prosta komenda. esxcli storage vmfs unmap -l

Może chwilkę potrwać
  • Odpowiedz
@ska87: Czemu na łatwizne chcesz iść ?:P Puść najpierw na testach, zobacz jak VM observed latency skoczy, no i od strony macierzy jakie czasy dostepu masz do LUNa i jakie opoznienia. Jeżeli po przeprowadzeniu testów wyjdzie ze VNX ogarnia temat, to po kilku nastepnych testach dla upewnienia mysle ze po godzinach mozna by sie bylo pokusic o puszczanie tego :)
  • Odpowiedz
@Lemartez: nie mam z czego wykroić drugiej thinowej ( ͡° ͜ʖ ͡°). Nie mamy również Storage drs ;p - z poziomu Power CLI pewnie komenda się znajdzie, aczkolwiek chciałbym zachować obecny stan i rozlokowanie vmdk vmek :) Pomyśle nad tym w sumie.
  • Odpowiedz