Wpis z mikrobloga

Mirki, pytanie do tych, co jeździli ostatnio po świecie poza Europę i mają telefon z Androidem. Czy nie nabiło Wam magicznie rachunku tajemniczymi gęstymi ale krótkimi połączeniami danych w roamingu, mimo, że na bank wyłączyliście dane pakietowe? Ja mam tak na dwóch różnych telefonach i nie wierzę, żeby takich przypadków nie było więcej.

Obczajcie: dwa telefony. To samo zjawisko. Połączenia danych komórkowych <50kB. Albo losowo, albo seriami co 13-14 minut, jak w zegarku, przez kilka godzin. Dane komórkowe WYŁĄCZONE na 100%. (Domyślcie się, jakie rachunki przyszły za roaming w pieprzonej Japonii.)

#samsung #android #gsm #roaming #podroze #smartfon #orange #japonia
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sinuspi: od kilku lat latam po świecie zawsze z kilkoma telefonami i nigdy czegoś takiego nie miałem. A tak na przyszlosc ustaw sobie limity na roaming i masz problem z głowy.
  • Odpowiedz
@sinuspi: sprawdze to w weekend bo narazie mam dosc papierow i roboty, wszedlem tutaj ogladac beznadziejne obrazki i czytac jakies bezsensowne wypowiedzi. jak poczytma biling w weekend to ci dam znac...albo sam napisz jakbym zapomnial
  • Odpowiedz
Połączenia danych komórkowych <50kB. Albo losowo, albo seriami co 13-14 minut, jak w zegarku, przez kilka godzin. Dane komórkowe WYŁĄCZONE na 100%

@sinuspi: Może połączenia SUPL czyli przyspieszanie określania geolokalizacji?
http://forum.android.com.pl/topic/232047-transmisja-danych-pakietowych-pomimo-jej-wylaczenia-w-telefonie/
http://forum.android.com.pl/topic/231890-x5-pro-wlacza-przesyl-danych-pomimo-ich-wylaczenia/

W telefonach Sony to się dzieje na poziomie basebandu Qualcomma poza Androidem, który poza skonfigurowaniem w basebandzie APN SUPL nic nie robi, przez co "użycie danych" w ustawieniach Androida jest zerowe.
  • Odpowiedz
@jacekprim: O, niewykluczone, niewykluczone, tylko wtedy ciekawe, dlaczego czasem rżnęło co 13 minut całą noc, a czasem przez kilka dni tylko po raz czy dwa na dobę... Niemniej warte obczajenia, jak ma się SUPL do roamingu.
  • Odpowiedz
dlaczego czasem rżnęło co 13 minut całą noc

@sinuspi: Usługi Google Play co chwilę żądają od Androida pozycji GPS, Android przekazuje każde takie żądanie do basebandu i odbiera od niego współrzędne. Z jakich źródeł pochodzą te współrzędne, wie tylko producent, często jest to jakaś kombinacja wyników GPS + SUPL ("AGPS") + GLONASS + Beidou.
  • Odpowiedz
@jacekprim: no to by było całkiem do rzeczy. Tylko, że trzeci telefon też ma supl ustawiony w APNie, a nie nabił nic. Czy kwestia obsługiwania (lub nieobsługiwania) LTE może tu mieć znaczenie? Widziałem w necie porady, żeby w takim przypadku wyłączać LTE i ograniczyć sieci do 2G/3G...
  • Odpowiedz
Tylko, że trzeci telefon też ma supl ustawiony w APNie, a nie nabił nic

@sinuspi: Jeżeli problemem jest to o czym napisałem, nie dzieje się to w Androidzie, tylko w oprogramowaniu między Androidem a sprzętem, przez co różne modele zachowują się różnie. Niektóre używają połączenia internetowego tylko wtedy, gdy coś innego już włączyło to połączenie.

Telefony z tym problemem nie przestrzegają nawet całkowitego wyłączenia transmisji danych, więc będąc w Polsce
  • Odpowiedz
@jacekprim: To całkiem prawdopodobne wytłumaczenie. Jeśli to samo powie mi ktoś z Samsunga i podbije pod tym pieczątkę serwisową, to będę miał niezbity argument, żeby Orange musiał anulować te połączenia - z racji, iż jako sprzedawca gwarantują poprawność działania aparatu, a to jest jak jasna cholera niepoprawne działanie. Dzięki!
  • Odpowiedz
z Samsunga

@sinuspi: W telefonach Samsunga nie widziałem jeszcze czegoś takiego, dotyczy to głównie Sony, ale nie tylko. Galaxy S5 i S3 na pewno nie otwierają żadnych połączeń przy wyłączonej w ustawieniach transmisji danych. Telefony Samsunga nawet często blokują więcej niż trzeba (MMS, VoLTE).
  • Odpowiedz
Wiesz jak to się w nich ma?

@sinuspi: Nie. Są oparte na Snapdragonie 410, w którym moduł GPS może sam się łączyć z internetem lub nie, w zależności od tego jak oprogramowanie go skonfiguruje.

No i nie można wykluczyć dziwnych błędów w systemie zagranicznego operatora, a takie się zdarzają, np. amerykański AT&T potraktował długie połączenie zaczęte w kraju, ale skończone za granicą jak w całości roamingowe i naliczył ogromną opłatę,
  • Odpowiedz
@jacekprim: A, czyli - MOŻE. Dasz radę wskazać mi jakąś dokumentację techniczną, na którą mogę się powołać? W jakiejś specyfikacji to jest podane? (Ciekawe, że Qualcomm nie podaje Grand Prime'a w liście urządzeń na snapie 410, ba, żadnego Samsunga nie podają, nie przyznają się? :P)
  • Odpowiedz