W #excel chcę zrobić takie coś: W kolejnych wierszach mam numery mieszkań, razem coś koło 800 wierszy. Każde mieszkanie ma przypisaną jeden z 10 modeli np. kuchni/łazienek w liczbach od 1 do 10. W tabelce obok mam podany np. koszt jednostkowy każdego z dziesięciu zestawów.
Jest funkcja umożliwiająca w zależności od wartości jednej komórki (liczba od 1 do 10 dla każdego mieszkania) wstawić w komórce obok wartości liczbowe z drugiej tabeli? Wtedy zmieniając koszt jednej komórki w tabeli z kosztami zmieniam koszt całkowity dla wszystkich mieszkań. Można wielokrotnie zagnieździć IF/JEŻELI albo ukryć 10 dodatkowych kolumn, każda sprawdzająca kolejny numerek. Ale jest na to jedna funkcja? Do przeniesienia wartości z tabelki lewej na prawą w zależności od modelu?
@IHaveThePower: Nie wiem czy cię to zadowala, ale możesz to zrobić za pomocą funkcji =INDEKS . Tablica - kolumna z danymi, kolejnymi wariantami. Pierwsza opcja w pierwszym wierszu, druga w drugim etc. nr wiersza - odwołanie do kolumny "model kuchni"
Ja używam podobnego rozwiązania - chodzi o to, że do konkretnego wyrazu mam przypisaną grupę innych. Rozwiązanie na liście rozwijanej drugiego stopnia.
@IHaveThePower: Możesz też zrobić sobie wielokrotnego ifa (lub w polskim excelu "jeżeli") :)
W razie "w" zrobiłem takie "dookoła" rozwiązanie na szybko, więc jak chcesz się przyjrzeć jak to działa, to daj maila na PW, to wyślę Ci plik :) Oczywiście, zgodnie ze sztuką nie jest, bo przy każdorazowym dodaniu wariantu kuchni wymaga modyfikacji listy rozwijanej i ifów. Ale można zrozumieć zasadę działania :)
@IHaveThePower: http://www.speedyshare.com/trFCr/PlikDlaWykopka.xlsx# Zalety są takie, że jak dodasz sobie nowe pozycje w tabelce z numerami kuchni, to formuła od razu będzie rozszerzała zakres przeszukiwania pobieranej wartości, taki plus korzystania z tabeli w excelu.
W kolejnych wierszach mam numery mieszkań, razem coś koło 800 wierszy. Każde mieszkanie ma przypisaną jeden z 10 modeli np. kuchni/łazienek w liczbach od 1 do 10.
W tabelce obok mam podany np. koszt jednostkowy każdego z dziesięciu zestawów.
Jest funkcja umożliwiająca w zależności od wartości jednej komórki (liczba od 1 do 10 dla każdego mieszkania) wstawić w komórce obok wartości liczbowe z drugiej tabeli?
Wtedy zmieniając koszt jednej komórki w tabeli z kosztami zmieniam koszt całkowity dla wszystkich mieszkań.
Można wielokrotnie zagnieździć IF/JEŻELI albo ukryć 10 dodatkowych kolumn, każda sprawdzająca kolejny numerek.
Ale jest na to jedna funkcja? Do przeniesienia wartości z tabelki lewej na prawą w zależności od modelu?
#programowanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_xGHvTeUxnyRKJrQJiLMMk8Wc3arxqhym.jpg
Pobierzgdzie C5 to jest nr modelu, a n6:o9 to jest obszar tej drugiej tablicy
Tablica - kolumna z danymi, kolejnymi wariantami. Pierwsza opcja w pierwszym wierszu, druga w drugim etc.
nr wiersza - odwołanie do kolumny "model kuchni"
Ja używam podobnego rozwiązania - chodzi o to, że do konkretnego wyrazu mam przypisaną grupę innych. Rozwiązanie na liście rozwijanej drugiego stopnia.
vlookup a.k.a wyszukaj.pionowo najlepsza opcja, dzięki <3
W razie "w" zrobiłem takie "dookoła" rozwiązanie na szybko, więc jak chcesz się przyjrzeć jak to działa, to daj maila na PW, to wyślę Ci plik :) Oczywiście, zgodnie ze sztuką nie jest, bo przy każdorazowym dodaniu wariantu kuchni wymaga modyfikacji listy rozwijanej i ifów. Ale można zrozumieć zasadę działania :)
Zalety są takie, że jak dodasz sobie nowe pozycje w tabelce z numerami kuchni, to formuła od razu będzie rozszerzała zakres przeszukiwania pobieranej wartości, taki plus korzystania z tabeli w excelu.