Aktywne Wpisy

handballer +319

źródło: 1738435307171
Pobierz
Sharlathan +231
Chuop se zrobił prawilną polską pizze jak za PRLu ale nikt mu nie dał plusa bo jest ze wsi (╥﹏╥)
#gotujzwykopem #pizza
#gotujzwykopem #pizza

źródło: 20250201_211856
Pobierz
Mam w rodzinie osobę, która wróciła z zagranicy i przez pewien czas nie pracowała, ani nie zarejestrowała się jako bezrobotna. Trzeba zadbać wreszcie o ubezpieczenie, ale czytam, że naliczane są kary za brak ciągłości. Ta osoba była legalnie zatrudniona i miała europejska kartę ubezpieczenia (poza tymi miesiącami po powrocie do Polski).
Gdzieś czytałem, że jeśli taka osoba zostanie zatrudniona (na ozusowioną umowę) to nie będzie musiała płacić tych horrendalnych kar, ale nie mogę znaleźć. Ktoś wie coś o tym, ewentualnie wskaże gdzie o tym szukać?
Chodzi w tym o to, żeby zdrowym młodym ludziom 20-30 lat nie przychodziło do głowy się nie ubezpieczać, gdy u nich ryzyko choroby jest mniejsze.
Dlatego za okres kiedy się jest ubezpieczonym w innym kraju UE nie trzeba tych składek płacić jeszcze raz, ale za pozostałe miesiące trzeba będzie.
To co piszesz, tylko dlatego będzie korzystniejsze, bo minimalna składka przy minimalnej pensji, bazuje na 75% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia, a przy dobrowolnym ubezpieczeniu bazą jest zawsze 100% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia, dobrze myślę?
No bo to jest ta sama składka, raz odciągana z pensji, raz przelewana samemu.
Te dywagacje są więc interesujące raczej tylko dla osób, które zastanawiają się, czy warto
kluczowa część zdania, bo w takim wypadku nie ma potrzeby opłacania dodatkowej składki czyli "kary" ;) Pisałem o tym post
@mfind: Dzięki za wartościowe odpowiedzi. Kojarzysz czy są jakieś zastrzeżenia przy zatrudnianiu osoby blisko spokrewnionej w tym przypadku?
No to trochę zamieszaliście. Osoba zawarła umowę z NFZ i się z niej nie wywiązała, dlatego musi ponieść karę umowną. Piszecie po ludzku, bo ja to zrozumiałem tak, że jak jestem niebieskim ptakiem i mieszkam w bieszczadach, nie jestem zarejestrowany w UP, ani nie jestem ubezpieczony to nagle przyjdzie Pani z ZUS i karze mi się ubezpieczać i jeszcze kare da.