Wpis z mikrobloga

#firma #ubezpieczenia #ubezpieczeniezdrowotne

Mam w rodzinie osobę, która wróciła z zagranicy i przez pewien czas nie pracowała, ani nie zarejestrowała się jako bezrobotna. Trzeba zadbać wreszcie o ubezpieczenie, ale czytam, że naliczane są kary za brak ciągłości. Ta osoba była legalnie zatrudniona i miała europejska kartę ubezpieczenia (poza tymi miesiącami po powrocie do Polski).

Gdzieś czytałem, że jeśli taka osoba zostanie zatrudniona (na ozusowioną umowę) to nie będzie musiała płacić tych horrendalnych kar, ale nie mogę znaleźć. Ktoś wie coś o tym, ewentualnie wskaże gdzie o tym szukać?
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@robert919 To nie są karty, tylko musi zapłacić zaległe składki. Też mam taki przypadek w rodzinie i tez to rozkmniniamy.
Chodzi w tym o to, żeby zdrowym młodym ludziom 20-30 lat nie przychodziło do głowy się nie ubezpieczać, gdy u nich ryzyko choroby jest mniejsze.

Dlatego za okres kiedy się jest ubezpieczonym w innym kraju UE nie trzeba tych składek płacić jeszcze raz, ale za pozostałe miesiące trzeba będzie.
  • Odpowiedz
@robert919: Te zaległe składki ("kara") dotyczy tylko przypadku jeśli dobrowolnie ubezpieczysz się w NFZ. Jeśli znajdziesz jakąkolwiek formę zatrudnienia gdzie odprowadza się składki zdrowotne, ewentualnie rejestracja jako bezrobotny, albo rozpoczęcie nauki/ubezpieczenie przy rodzicach to się to kasuje i można normalnie opłacać NFZ. Dobrowolne składki to jednak ostateczność, bo taka impreza kosztuje około 400 zł/mc.
  • Odpowiedz
@robert919: g---o prawa, nie byłem jakkolwiek ubezpieczony przez 2 lata i po zgłoszeniu się do zusu i nfz kiedy podjąłem normalną pracę nie było nawet mowy o jakichś karach, babka przy okienku śmiała się z tego.
  • Odpowiedz
@mfind: Za pewne orientujesz się lepiej, więc proszę o wyjaśnienie.
To co piszesz, tylko dlatego będzie korzystniejsze, bo minimalna składka przy minimalnej pensji, bazuje na 75% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia, a przy dobrowolnym ubezpieczeniu bazą jest zawsze 100% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia, dobrze myślę?
No bo to jest ta sama składka, raz odciągana z pensji, raz przelewana samemu.

Te dywagacje są więc interesujące raczej tylko dla osób, które zastanawiają się, czy warto
  • Odpowiedz
@Skju:

kiedy podjąłem normalną pracę

kluczowa część zdania, bo w takim wypadku nie ma potrzeby opłacania dodatkowej składki czyli "kary" ;) Pisałem o tym post
  • Odpowiedz
masz umowę zlecenie za 100 zł miesięcznie

@mfind: Dzięki za wartościowe odpowiedzi. Kojarzysz czy są jakieś zastrzeżenia przy zatrudnianiu osoby blisko spokrewnionej w tym przypadku?
  • Odpowiedz
@robert919: Podziękował Mireczku ( ͜͡ʖ ͡€) Jakbyś miał pytania, albo szukał innych ubezpieczeń niż społeczne (choćby zdrowotne, ale prywatne) dawaj znać na priv i pomożemy :)
  • Odpowiedz
@robert919: @mfind:
No to trochę zamieszaliście. Osoba zawarła umowę z NFZ i się z niej nie wywiązała, dlatego musi ponieść karę umowną. Piszecie po ludzku, bo ja to zrozumiałem tak, że jak jestem niebieskim ptakiem i mieszkam w bieszczadach, nie jestem zarejestrowany w UP, ani nie jestem ubezpieczony to nagle przyjdzie Pani z ZUS i karze mi się ubezpieczać i jeszcze kare da.
  • Odpowiedz
@mfind: No a za co on płaci karę? Zarejestrował się prywatnie w NFZ i przestał opłacać składki. O to chyba chodzi czyż nie? Przecież jak nie jesteś nigdzie ubezpieczony, to nie musisz mieć żadnej ciągłości.
  • Odpowiedz
@Oczomyjka: "Kara", a dokładnie konieczność zapłaty zaległych składek jest wtedy, gdy nie masz żadnego zatrudnienia, oraz przerwę w ubezpieczeniu zdrowotnym. Jeśli zdecydujesz się na dobrowolne opłacenie składki NFZ to w takiej sytuacji trzeba zapłacić też to wyrównanie, jeśli natomiast znajdziesz pracę, albo będziesz miał ubezpieczenie zdrowotne z innego tytułu to nie ma wyrównania i brak ciągłości się kasuje (w razie ponownej potrzeby wykupienia ubezpieczenia dobrowolnie) :)
  • Odpowiedz
@mfind: Mam do Ciebie pytanko, czyli gdy np. byłem zarejestrowany w pup 3 miechy, potem się wyrejestrowałem, minęło ok. 4 miesięcy, znalazłem pracę na uop bądź umowe zlecenie, wtedy nie płacę tej dodatkowej opłaty, a gdy ponownie chciałbym się zarejestrować w pup to wtedy ją muszę zapłacić, czy kiedy muszę ją zapłacić?
  • Odpowiedz
@mfind: Inaczej mówiąc, tą 'dodatkową opłatę' płaci się tylko w przypadku dobrowolnego ubezpieczenia nfz, czyli opłacałem je, zrezygnowałem, minęły 4 miechy i muszę dodatkową opłatę zapłacić gdy chcę je ponownie opłacić, a gdybym dostał umowę o pracę bądź zarejestrował się w pup to ta dodatkowa opłata się anuluję, right?
  • Odpowiedz
@Arkooo: Tak, dodatkowa opłata jest wtedy, gdy chcesz się ubezpieczyć dobrowolnie jeśli miałeś przerwę w ubezpieczeniu zdrowotnym. Są ustalone konkretne widełki czasowe i przypisane do nich wysokości kwot, które należy opłacić. Dodatkowo są też wypisane na stronie NFZ wyjątki - kto nie musi takiej dodatkowej opłaty dokonywać - tutaj
  • Odpowiedz