Aktywne Wpisy
LittleOpa +20
Daję 100 zł i pytam państwa: czy picie piwa 0,0% przez opiekuna zamiast wody w trakcie spaceru z wózkiem jest ok czy nie ok?
#piwo #dzieci #wychowanie #pytanie #tatacontent
#piwo #dzieci #wychowanie #pytanie #tatacontent
ewa-m +11
#zwiazkiromatyczne #depresja #zycie
Chyba powoli przestaję wierzyć że mogę poznać kogoś wartościowego. Ostatnio bardzo źle się dzieje - ciężka choroba mamy, rzucenie przeze mnie praca z powodu bardzo opóźnionych terminów wypłat, wysyłanie CV i czekanie na odzew...
Ostatnio myślałam że poznałam kogoś fajnego ale bardzo się myliłam. Do tego wykop namieszał mi a głowie, bo ciągle czytam że faceci 30 plus wolą dwudziestki, najlepiej 10/10 a jak jest się przeciętną trzydziestolatką to
Chyba powoli przestaję wierzyć że mogę poznać kogoś wartościowego. Ostatnio bardzo źle się dzieje - ciężka choroba mamy, rzucenie przeze mnie praca z powodu bardzo opóźnionych terminów wypłat, wysyłanie CV i czekanie na odzew...
Ostatnio myślałam że poznałam kogoś fajnego ale bardzo się myliłam. Do tego wykop namieszał mi a głowie, bo ciągle czytam że faceci 30 plus wolą dwudziestki, najlepiej 10/10 a jak jest się przeciętną trzydziestolatką to

Szanowne Mirki i Mirabelki, jest sprawa !
Na wstepie wybaczcie brak polskich znakow/.
Matematyka to niestety nie moj konik, dlatego chcialbym prosic o pomoc lub mala sugestie.
Wie z Was ktos moze jak ulozyc rownanie czy tez formule w excelu aby uzyskac wynik. (Zobrazuje sytuacje) :
Sprawa dotyczy rynku usług kurierskich a dokładnie kierowcow. Chciałbym obliczyć wydajność każdego z nich, ale nie jest to latwe z uwagi na to musze wziasc pod uwagę 3 rozne dane, które rzutują na wynik :
- ilość stopow (ilość przytankow)
- ilość przejechanych kilometrow
- czas pracy
Jedyne co mogę podpowiedzieć to, to, ze optimum dla trasy jest zalozenie 70 stopow x 400 km x 8h czyli, ze kierowca jest wydajny robiąc 70 stopow podczas 400 km i swoich 8h pracy.
To się tyczy kierowcow jezdzacych po za miastem. W miescie zas można zalozyc 100 stopow x 135 km x 8h
Czy jest możliwe aby obliczyć i potem kontrolować kierowcow jakims wzorem ? Wszystkie dane sa zmienne niestety. Mam na mysli czy uzupelniajac te 3 dane możemy stwierdzić ze kierowca był wydajny danego dnia bo np. zmiescil się w przyjętych widelkach ?
Bede baardzo wdzieczny za pomoc, a osoba ktora bedzie tym wlasnie Einstein'em nagordze skromna przesylka z Kanady :)
Pozdrawiam !
Czyli poza miastem
X - ilosc stopow, Y - przejechany dystans, Z - czas pracy, W - wydajnosc
W = |X-70|/70*|Y-400|/400*|Z-8|/8
W miescie zmienic dane. Problem pojawi sie gdy ktos osiagnie idealnie 70 stopow, 400 km, lub 8 godzin, mozna dodac ze jesli ktorys parametr przyjmie wartosc tkaiego idealu do obliczen przyjmie się np. 0,1.
Ogólnie W będzie tym
=(a1+a2*0.1)/a3