Wpis z mikrobloga

#rybypolskichwod

Płoć (Rutilus rutilus)

Okres ochronny: brak
Wymiar ochronny: brak
Limit dobowy: 5 kg

Tryb życia:
Żyją w stadach, żerują gromadnie. Ryby płochliwe i bardzo ostrożne. Osiągają: 30-40 maksymalnie 50 cm długości, 0,5 - 2 kg wagi. Niektóre z płoci żerują w morzu, a trą się w wodach słodkich - jest to anadromiczna forma płoci występująca w Bałtyku. Stanowi pokarm dla szczupaków, sandaczy, sumów oraz boleni.

Opis:
Ciało krótkie, wysoko wygrzbiecone, bocznie ściśnięte, w wodach ubogich w pokarm bardziej wysmukłe. Głowa krótka, szczęka górna nieco wysunięta przed mały, końcowo położony otwór gębowy. Płetwy piersiowe najdłuższymi promieniami sięgają nasad płetw brzusznych. Grzbiet ciemnobrązowy lub szaroczarny z niebieskawym lub zielonkawym połyskiem, boki jasnosrebrzyste, brzuch biały. Płetwa grzbietowa i ogonowa są szare z czerwonawym odcieniem, inne płetwy czerwonawe.

Odżywianie:
Zjada zarówno pokarm roślinny jak i zwierzęcy. Rodzaje pokarmu i żerowiska zmienia kilkakrotnie. Narybek żywi się planktonem skorupiakowym na płyciznach; roczniaki przechodzą na pokarm denny - skorupiaki, mniejsze larwy owadów oraz glony i inne rośliny. Przy długości około 20 cm płoć zaczyna odżywiać się mięczakami, głównie racicznicami.

Rozród:
Samice osiągają dojrzałość płciową w 3-4 roku życia przy długości około 10 cm, samce o rok wcześniej. Tarło odbywa się zazwyczaj na przełomie kwietnia i maja przy temperaturze 15-16 stopni C. Ikra ginie przy temperaturze poniżej 8 stopni C. Składana jest ona na różnym podłożu, zazwyczaj są to rośliny podwodne, stare liście i łodygi trzcin; z ich braku mogą to być kamienie. Ikra trzyma się podłoża dzięki specjalnym kosmkom. Samica o długości 10 cm składa około 2500 ziaren ikry. Wylęg następuje po upływie około 12 dni. Po około 20 dniach wylęg napełnia pęcherz pławny i rozpoczyna aktywne życie. Ciało pokrywa się łuską przy długości około 5 cm.Płoć rośnie wolno, w wieku 10 lat osiąga długość 22cm. Żyje do 15-18 lat. W warunkach naturalnych często krzyżuje się z leszczem, krąpiem, wzdręgą, kleniem i ukleją.

Metody i techniki połowu (Jak łowić):
Najlepsze efekty da łowienie metodą spławikową. Jednak w miejscach głębszych, gdzie gromadzą się większe osobniki spokojnie mamy szansę złowić je na grunt np. feederem.
Zestaw: Pamiętać należy o delikatnym zestawie i przynęcie dostosowanej do wielkości ryby.
Przynęty: Czerwone robaki, rosówki, białe robaki, pinki, kukurydza, pszenica, pęczak.
Zanęty: Z reguły stosuje się zanęty płociowe jasne lub ciemne. Można dodawać konopi prażonych.

Łowiska:
Stawy wyrobiska, rzeki górskie, rzeki średnie nizinne, rzeki wielkie nizinne. Lekko słonawe płytkie wody Bałtyku, jeziora, zbiorniki zaporowe, starorzecza.

Rekord Polski: 47 cm i 1,57 kg.

Kulinaria:
To drobna ryba, lekko pachnąca błotem. Jej białe i chude mięso jest dość ościste. Najlepsza jest smażona. Ale nie jest rybą wartą zbytniej uwagi - mały smak, dużo obróbki, mało jedzenia.
http://www.mojegotowanie.pl/przepis/plotki-w-zalewie

PS. w pierwszym komentarzu zdjęcie ryby

#wedkarstwo #ryby #fanatycywedkarstwa
p.....2 - #rybypolskichwod

Płoć (Rutilus rutilus)

Okres ochronny: brak
Wymiar ...

źródło: comment_NawtsrUb7EvWRQWsN3nRdyLGBuics0BP.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz