Wpis z mikrobloga

#amd #nvidia #benchmark #dx12 #pcmasterrace

No i się porobiło, do 3D Mark doszedł nowy moduł pod DX12 no i AMD górą ()
Widzę że mój zakup R9 390X był bardziej przyszłościowy niż GTX970 nad którym się mocno zastanawiałem.
Wszystkie znaki na niebie i ziemi pokazują że i tak w 2017 roku wszystko będzie już wspierać DX12, więc ci co kupili AMD nie będą musieli wymieniać graf dla 20-30% większej wydajności, można spokojnie ze 2 generacje kart sobie przeczekać.
http://www.guru3d.com/articles-pages/futuremark-3dmark-timespy-benchmark-review,1.html
  • 23
  • Odpowiedz
@repro5: tego nie da się naprawić w sterownikach. Nvidia ma lepiej przemyślaną architekturę do DX11 i dlatego mogą w sterownikach robić takie optymalizacje.
  • Odpowiedz
@Pabick: wiewz ze jest roznica miedzy benczmarkiem a rzeczywistoscia? Co sezon nowych kart amd hurr durr jaka moc a okazuje sie jak zwykle ze sterowniki #!$%@? karta sie smaży i żeby wszystko dzialqlo jakoś to minimum i5 6600k na 4.5k
  • Odpowiedz
@japco: Akurat w ten test potwierdza to co pokazują gry pod DX12, że AMD wypada tutaj dużo lepiej niż Nvidia. Widać AMD nie chciało tak jak Nvidia bawić się w optymalizację DX11, gdy i tak wszyscy będą pisać pod DX12 i wolą iść w przyszłe technologie.
  • Odpowiedz
@Pabick: chcialbym tylko zaznaczyc ze 390 wyszla rok pozniej od 970, a to dosc sporo. w czasie panowania dx11 970 miazdzyla swoja mlodsza kolezanke. juz nie wspominajac, ze 970 ma 2 lata i nie byla projektowana z mysla o dx12 tak samo jak cala seria 900.
Co dalej nie zmienia faktu ze 970 dziala z pentiumem, a 390 potrzebowala bardzo drogiego procesora (tak i5 to juz jest wysoka polka)
  • Odpowiedz
@animetopedal: Cieszy mnie to, ze jak bym kupil gtx970 to bym na wydajnosci nic nie zyskal, a tak w tej cenie kupilem 390x ktora wydajnosciowo byla zblizona do 970, no i teraz dzieki dx12 i vulkanowi plasuje sie pomiedzy gtx980 a gtx980ti
  • Odpowiedz
@dob3k: I tak to lepiej niż w maxwell gdzie przy asynchronicznych obliczeniach masz spadek wydajności, w Pascalu przynajmniej z asynchronicznymi jest minimalny wzrost.
  • Odpowiedz