Wpis z mikrobloga

• 2
Jaka jest awaryjność, koszty serwisu, napraw itd. skrzyń DSG z lat 2004-2010 ?? Jeździ się wyśmienicie tylko pytanie czy to nie pakowanie się w kłopoty.
#motoryzacja #samochody #vag #vw #dsg
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kejran: sam jeżdzę skodą ale w manualu - i powiem ci tak - ja bym się na DSG nie zdecydował. Jednak jak lubie grupe VAG tak DSG w przypadku Skody jest z-----a - ale w Audi nie jest tak awaryjna - nie wiem z czym to zwiazane. Co do kosztów to ~7k jak sie wysypie + sprzęgło ~4k - no i czesto zmieniać olej u janusza pewnie ze 300 zł
  • Odpowiedz
Jeździ się wyśmienicie

@Kejran: przeważnie jeździ się nieźle, ale co ta skrzynia czasem odwala to ja nawet nie... Z tego co rozmawiałem z ludźmi to jeszcze zależy w którym aucie jest jaki soft do DSG - ale na przykład w Golfie VII jest względnie spoko póki jedziesz stosunkowo spokojnie i "przewidywanie". Jak spróbujesz dać mocniej w palnik to skrzynia nie wie co robić, szarpie i miesza biegami jak swiniom w
  • Odpowiedz
@Kejran: fajnie się jeździ, ale serwis raczej tani nie jest, a jak bierzesz używany, to często problemy zaczynają się od przebiegów powyżej 150k km, a nawet znacznie mniejszych (pamiętaj, że DSG występowało w wielu odmianach parowane z różnymi silnikami, więc warto orientować się pod konkretny model auta i silnika). Mszczą się też dość szybko zaniedbania, takie jak rzadka wymiana oleju.
ASO od razu można odrzucić, robią zwykle tylko najbardziej typowe usterki,
  • Odpowiedz
@Mr_Kidada: ale nie siedze, po to są takie wątki jak ten, żeby ludzie przyszli i pogadali i dowiedzieli się czegoś bez wałkowania całego forum czy książki. Czy skrzynie DSG montowane w Skodzie są wyraźnie bardziej awaryjne od S-tronik z Audi (które jest lekko dłubniętym DSG)?
Na razie usłyszałem tylko, że źle zmienia biegi, a to nie to samo co awaryjność skrzyni.

@SpalaczBenzyny: nie ma ich chyba aż tyle,
  • Odpowiedz
@@Mr_Kidada: ja nie mam swojego zdania, to, ze nie doświadczyłem tych problemów nic nie znaczy. Po prostu z racji tego ze jakies auta mi przelatują przez ręce chce z ciekawości wiedzieć jak sie ma awaryjność dsg do awaryjności s-tronic i tyle. Dlatego pytam o wiecej informacji.
  • Odpowiedz
@KeepCalm: nie ma problemu - ja obcuje ze skodziarzami i jak masz ochote zarejestruj się na stronie OCP poczytasz b. dużo pochlebnych / niepochlebnych opinii na temat DSG. Wg. mnie i tego co dużo osób się wypowiada jeździ / jeździło DSG - 1/10 trafi się że jest ok - napewno będzie to "misiekWRO" reszta zdania podzielone. Jednak większa część powie, że nie podjęłaby się.
  • Odpowiedz