Wpis z mikrobloga

Siemka, mam #pytanie lub też nawet #pytaniedoeksperta odnośnie #bezpieczenstwo / #security
dumam nad zakupem sobie certyfikatu SSL i zastanawia mnie jedna rzecz:
certyfikat X ma "szyfrowanie 128/256 bit" natomiast certyfikat Y "szyfrowanie 256 bit". Czy to oznacza, że X może zarówno szyfrować na 128 oraz 256 (w zależności jak sobie ustawię), a Y obsługuje tylko 256? Czy też inaczej to trzeba rozumieć?
Który lepsiejszy?;-)
  • 4
@virusriddle: Możesz podać konkretne przykłady, z jakich stron te informacje o szyfrowaniach 128/256 bit? Bo tak naprawdę certyfikat, który wykupujesz służy tylko do potwierdzenia autentyczności serwera, a samo szyfrowanie (czyli 128/256 bit, jaki algorytm itp.) zależy od tego jak sobie na serwerze ustawisz.
@AleFermat: dla przykładu patrzyłem sobie różne certy (i ich śmiechowe ceny) i rzuciło mi się w oko:
link 1 - ma tylko 256
link 2 - ma 128/256
a np jakiś symanteca: link 3 - ma 40/256...
I teraz pytanie, czy taki 40/256 (co sugeruje że wspiera szyfrowania od 40 do 256 bitów) jest lepszy od takiego co ma samo 256?
Chyba, że info o samym 256 sugeruje, że jest do
@virusriddle: To jest jakiś marketingowy bełkot. Tak jak pisałem wcześniej, certyfikat wykupujesz po to, by potwierdzić autentyczność serwera. Natomiast same parametry szyfrowania (czyli fakt czy użyjesz np. AES-128 czy AES-256 do szyfrowania samej transmisji) zależy od użytych szyfrów po stronie serwera. Na przykład w Apache'u listę obsługiwanych szyfrów ustawiasz dyrektywą SSLCipherSuite.

Innymi słowy - każdy certyfikat (taki którego CA będzie zaufane w przeglądarkach) jest tak samo dobry. Nawet darmowy Let's