Wpis z mikrobloga

Mam w domu router od Orange, ten ich Cellpipe. Ma on IP 10.0.0.1, ma włączone wifi i ja w domu korzystam z niego właśnie po wifi. Sąsiad pięterko niżej zechciał neta, jako że wynajmuje to nie chce długoterminowej umowy, mobilny który mógłby sobie zabrać ze sobą go nie zadowala. Puściliśmy kabelek do niego. Dziś net padł. Co się okazało? Zechciało mu się mieć u siebie wifi i kupił router bezprzewodowy. Mój kabel podłączył bez żadnej konfiguracji do jednego z portów LAN (nie WAN). I co się stało? Jego router stał się bramą domyślną dla całej sieci - wszyscy dostaliśmy IP z jego DHCP - 192.168.1.1xx). Ten sposób podłączenia działa pod warunkiem że na swoim routerze wyłączyłby DHCP, ustawił jego statyczne IP, ale jak pisałem on tego nie zrobił bo w ogóle nie konfigurował routera. Jak skonfigurować mój router aby nie ważne kto, jaki sprzęt podłączał aby to zawsze mój router był bramą domyślną? Za jakiś czas ktoś inny będzie wynajmował to jego mieszkanie, przyjdzie ze swoim routerem i pewnie znowu tak go podłączy i znowu jego router może stać się bramą domyślna dla całej sieci...

#komputery #informatyka #it #sieci #siecikomputerowe
  • 12
@moh1942: No i tak może być, tylko że on wpiął się do LAN i jak właśnie zrobić że nawet jak ktoś inny podłączy się do LAN aby nie stawał się bramą domyślną sieci.
@tinka69: bardzo ciekawy problem... proszę o informację jak sprawa się rozwiąże ;) to się wydaje aż nierealne, że mogę komuś zepsuć neta po prostu wpinając urządzenie xd
@tinka69: w sumie przed tym co opisujesz uchronić może tylko DHCP snooping, czyli poza zasięgiem zwykłego domownika ze względu na koszta przełącznika i pobieraną przez niego energię.
W momencie gdy router sąsiada jako pierwszy odpowie z propozycją dzierżawy adresu - jest już po wszystkim, bo w oferowanym zestawie opcji przedstawia siebie jako bramę.

edit: no dobra, przypominałem sobie ze Cisco ma jeszcze coś takiego jak protected ports, ale wciąż wymagany jest