Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@ska87 Włączyc page sharing i przestawic na co 15 minut oraz na small block. Po za tym to sie nie ma prawa zdarzyc jeśli prawidłowo trzyma się rozwiązań disaster recovery to na calym klastrze nie przekracza sie 50 % ram i cpu by po padzienjednej lokalizacji wszystko wstalo w drugiej na polowie sprzetu.
Jako opcja zgasic nie krytyczne maszyny. Lepiej tak niz zgon calosci
  • Odpowiedz
@ska87: odnośnie rezerwacji, to jest dobry pomysł, sprawdź tylko średnie zużycie CPU i Ramu na maszynach, jestem pewny że nie potrzebują tyle ile mają zarezerwowane.
Odnośnie wymiany CPU i Ramu na hostach, tego się raczej nie robi. Pamiętaj że w klastrze CPU powinny być w jednej rodziny aby sobie drs smigal.
Jeśli na tych samych hostach bangla test i dev i można je wyłączyć to też dobry pomysł, ale kiedyś
  • Odpowiedz
  • 0
@ska87 Ja nigdy nie rezerwuje ram cpu per vmka. Tylko per poola. Wtedy latwo zmieniac i mozna szybko reagowac.
Mialem taka zwale jak wlasnie bylem na polowie klastra (remont rozdzielni zasilania w jednym budynku) i windows update zarznelo vmki. Tps dal rade.
A i w takiej sytuacji wylaczasz drsa bo tylko pogarsza sprawe swoimi dzialaniami. Po vmotion maszynka nie wspoldzieli ram do czasu wykonania tps wiec moze zabraknac. Po za tym
  • Odpowiedz
@ska87: Jak @houk wspomniał, trzymaj się z dala od implementacji "Rezerwacji" per VM, bo przy XXX maszynach to się brzydko mówisz osrasz jak będziesz musiał analizować "pływajaca" wydajnosc ;)

Z całej trójki dot. zasobów to ja chyba wybrałbym Sharey. Root Poola, z podziałem na Prd,Dev,Test,Acc. PRD na High, resztta medium lub low. + Opcja "pożyczania" udziałów z pozostałych puli w przypadku wysycenia PRD.

Opcja z wyłaczaniem non-prd
  • Odpowiedz
@ska87: Jeszcze jedno .... możesz też skonfigurować na poziomie klastra Admission Control, co z połaczeniem "rezerwacji" zasobów pod HA (N-1/% of CPU/RAM) nie pozwoli na tworzenie większej ilości maszyn niż dany klaster przewiduje :)
  • Odpowiedz
@ska87: Wymuś na biznesie określenie które systemy są krytyczne z ich punktu widzenia, a które mogą umrzeć na np dzień. W dużych środowiskach to się bardzo przydaje w sytuacjach krytycznych po za tym wiesz co ratować w pierwszej kolejności i możesz potworzyć na tej bazie plany disaster recovery. Jeśli biznes chce od Ciebie takie plany i informacje to niech też sam się napracuje określając krytyczność najlepiej per usługa o ile
  • Odpowiedz
A zdarzają się cuda i to spore. problem z jedną kartą fc przy macierzy w sieci sun skończył się downtime-m całej infrastruktury vmware

@houk: Masz na to jakiegoś linka? Tzn KBk, lub opis buga któregoś producenta? Thx!
  • Odpowiedz
@Lemartez: Może coś odkopię jak będę w robocie. Choć temat finalnie zamknięty był w innym dziale chłopaków od macierzy i minęło już trochę czasu.
  • Odpowiedz