Wpis z mikrobloga

@tinka69: Ceramiczna na pewno jest najgorsza, bo w porównaniu do indukcyjnej zużywa sporo więcej energii - najpierw musi się nagrzać płyta, potem od niej dopiero garnek. W indukcji, grzeje tylko garnek, więc straty energii sporo mniejsze. Co do porównania gazu i indukcji, to nie mam pojęcia jakie są ich koszty eksploatacji, ale na pewno jestsporo czyściej, garnki Ci się nie ufajdają itp (no chyba, że używasz kuchenki gazowej bez płomienia (
@tinka69: a masz gaz w kuchni? Bo jak wg tagu budujesz to do kosztów kuchni gazowej dolicz też to.
My mamy indukcję, większość garnków, które mieliśmy i tak działa, patelnie praktycznie wszystkie teraz działają na indukcji, więc to jest problemem tylko jeśli masz jakieś starocie :)
Niektórzy mówią, że jedzenie inaczej smakuje, ale dla mnie to takie sf z rodzaju "złote kable hdmi dają lepszy obraz".

Ps. Kuchnia gazowa zazwyczaj jest
@SOLGAZ: Mogę wtrącić się do pytania? Mam ten sam dylemat co autor wpisu, z tym że ja nie chcę indukcji. Mój profesor z fizyki mówi że indukcja to kolejny wymysł na skalę przemysłową który jest tak samo zły jak azbest, ale to tak samo jak azbest wyjdzie dopiero z czasem. Śmieszą go tłumaczenia że pole EM jest wszechobecne i od tego nie uciekniemy. Owszem, nawet ziemia ładnie promieniuje ale z jaką
@SOLGAZ: @Login_login: Cześć.

Zastanawiałem się nam Waszymi płytami. Ceny macie z kosmosu, a w moim lokalnym media expercie nie chcą o Was słyszeć. Kiedyś niby sprzedawali Wasze produkty i z racji zastosowanej technologii dysze się zapychały, jako że to autorski patent to tylko serwis to mógł naprawić a ten miał w głębokim poważaniu klienta i mediaexpert sam się musiał tłumaczyć. To było kiedyś ale smród pozostał. A jak teraz? Oni
ale ceny macie wręcz zaporowe.

Ceny macie z kosmosu


@tinka69: @Login_login: Można się czepiać wielu rzeczy w płytach gazowych Solgaz ale nie ceny. Solgaz robi najtańsze płyty gazowe z płomieniem pod szkłem. Wyroby konkurencji są o kilkaset złotych droższe.
IMO z Mediaexpert chodzi tylko i wyłącznie o kasę, nie mogą się dogadać i wymyślają jakieś bajki o jakości.
@tinka69: nie sprzedaja naszych plyt i nigdy tego nie robili, stad jakies bardzo dziwne historie :)
I zglosili sie ostatnio ze chca sprzedawac nasze plyty ale dali takie warunki ze w zyciu sie tam nie pojawimy.
Można się czepiać wielu rzeczy w płytach gazowych Solgaz


@norbw74: Proszę powiedz coś więcej.

Wyroby konkurencji


@norbw74: To oni maja jakaś konkurencję? To to nie jest ich własna, opatentowana konstrukcja? Wiem że Amica kiedyś robiła takie kuchnie, model Prometeusz ale to właśnie były produkty Solgaza sygnowane ich logiem
@tinka69: jeśli chodzi o koszty to nie pomogę. Tutaj lepiej znaleźć jakieś porządnie zrobione zestawienie (albo kilka). Ale jeśli chodzi o czystość to się wypowiem bo mam doświadczenie. Indukcja rządzi. Nie brudzi ścian, jak coś wykipi to wycierasz ścierką i jest porządek. Nie wiem jak z gazem pod szkłem ale mnie nie było stać na eksperymenty (+ nie chciałem gazu w kuchni).
@SOLGAZ:

nasze zuzywaja o 50%mniej gazu


@norbw74:

do niby tylko dwie litery a różnica w zużyciu gazu wielka


To ile w końcu zużywają? Podeślesz jakieś dokumenty, zestawiania? Żeby nie było że się przepłaca 5-6 razy za sam design. Bo ten Bosch też jest ładny: http://allegro.pl/szklana-plyta-gazowa-bosch-poh6b6b10-palnik-wok-i6251285449.html a wielokrotnie tańszy. Więc jeśli o połowę gazu nie będzie zużywał więcej to warto się nad nim zastanowić zamiast nad Solgazem. A jak z awarią
@Login_login: 30-50%. Bardzo prosta sprawa:
Im dłuższe gotowanie tym więcej oszczędzasz. Np. Gotując wodę na herbatę wyjdzie ok 30, bo potrzebujesz cały czas nagle maksymalnej mocy, ale gdy robisz schabowego to bez problemu osiągniesz 50%