Wpis z mikrobloga

Jakie chmiele amerykańskie oprócz simcoe dają bardziej żywicą niż cytrusami? Chcę zrobić IPA świerkowe. Będzie to moja pierwsza IPA
Wymyśliłem to tak:
-6 kg pale ale
-0,5 kg monachijski
-0,5 kg karmelowego - i się zastanawiam czy dać w ogóle czy może dawać go więcej.
-0,5 kg pszenicy

Zacieranie:

-65 st.C - 30 minut
-72 st.C - 30 minut
-76 st.c - mash out

chmielenie:

-30 g Iunga - 60 minut
-50 g pędów świerku - 60 minut
-30 g Zeus - 30 minut
-20 g Iunga - 15 minut
-20g Zeus - 1 minuta
-20g Simcoe - 1 minuta

Na zimno 100 g Simcoe przez 10 dni + 100 g pędów świerku.
Nie wiem czy nie sypnąć jeszcze czegoś na zimną.
Proszę o porady ( ͡° ͜ʖ ͡°)

  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Elvadom: gdzieś w trakcie tego wykładu Czesław mądrze mówi o chmieleniu na zimno, warto przesłuchać (10 dni to chyba bardzo dużo)
smyl - @Elvadom: gdzieś w trakcie tego wykładu Czesław mądrze mówi o chmieleniu na zi...
  • Odpowiedz
  • 1
@Elvadom: w paru miejscach widziałem info o aromatach żywicznych z grejfrutowym posmakiem. Użyłem go do mojej AIPY na smak ok 20' i dał bardzo fajny posmak.
  • Odpowiedz
@BrowarPERUN: Chyba zeusa na magnum w szyszce zmienię. I wyrzucę Iungę z 15 minuty a na 30 minucie zredukuję chmiel do 20g.

Dlaczego chcesz gotować pędy świerku przez 60 min?

Chciałbym żeby oprócz aromatu dały też jakiś smak. Może przesunąć na 30 - 20 minutę?
  • Odpowiedz