Wpis z mikrobloga

Mam problem z CD-ROMem. Najprościej mówiąc... System go nie widzi. Wszystko działało jakiś czas temu, a tu po paru miesiącach wkładam płytę i dupa. Napęd technicznie działa, wkładam płytę, słychać, że kręci. Natomiast system też pokazuje napęd, ale jak klikam na ikonę to wyskakuje, że nie ma żadnej płyty włożonej. To samo w jakiś odtwarzaczach, mam ikonkę napędu ale jak klikam na nią to tylko komunikaty wyskakują, że nie ma żadnej płyty.

Ktoś mi może pomóc i doradzić o co chodzi?

#komputery

#widnows

#pytanie
  • 10
@Emtebe: Najczęściej pada optyka. Dioda laserowa i soczewki są z tworzywa sztucznego które „mętnieje” pod wpływem zarówno światła lasera (zużycie) jaki i czasu (starzenie). Na 75% napęd do kasacji.
@Emtebe: Taka sztuczka nigdy mi nie wyszła, szybko przestałem nawet próbować. Są płyty czyszczące, według niektórych tylko #!$%@?ą kurz; inni przemywają spirytusem lub czymś podobnym, krytykowani że niszczą filtry na soczewkach (o ile takowe rzeczywiście istnieją). Możesz spróbować przedmuchać wiatrem z puszki, na dmuchanie jeszcze nikt nie narzekał. Ale marnie to widzę